Kramer wint 5 kilometer, Blokhuijsen aan leiding bij EK

Blokhuijsen vanmiddag in actie op de buitenbaan van Boedapest. Foto AP / Imre Foldi

Sven Kramer heeft vanmiddag in Boedapest de 5 kilometer bij het EK allround gewonnen. Na twee afstanden gaat Jan Blokhuijsen aan de leiding van het klassement.

Kramer won de 5000 meter vanmiddag door een tijd van 6.31,82 neer te zetten. Blokhuijsen werd tweede en reed 6.36,49. De Fransman Alexis Contin noteerde de derde tijd: 6.38,08.

Bokhuijsen werd eerder vandaag derde op de 500 meter en presteerde daarmee het beste van de Nederlandse schaatsers. Kramer werd op die afstand tiende, waardoor Blokhuijsen na twee afstanden nog aan de leiding gaat in het klassement. Kramer staat tweede.

Het verschil tussen Blokhuijsen en Kramer in het klassement bedraagt zondag op de 1500 meter 1,12 seconden. Bøkko bezet de derde plaats, voor de Let Haralds Silovs en Contin. Morgen rijden de mannen nog de 1500 meter en de 10.000 meter.

Sáblikova aan de leiding in vrouwentoernooi

Bij de vrouwen gaat Martina Sáblikova na drie afstanden aan de leiding. De Tsjechische schaatsster won eerder vanmiddag de 1500 meter in een tijd van 2.03,64 minuten en klom in het klassement van de vierde naar de eerste plaats. De vrouwens schaatsen morgen nog de 5.000 meter.

    • Pim van den Dool