Kort economie

AFM-topman: Italië moet steun IMF vragen

Amsterdam. Italië moet preventief steun aanvragen bij het IMF. Dat heeft AFM-topman Ronald Gerritse gisteren gezegd in een nieuwjaarstoespraak bij de Amsterdamse beurs. Volgens Gerritse moeten de Europese regeringsleiders snel het noodfonds EFSF ophogen. Dan is er een voor de markten geloofwaardige steunoperatie te organiseren voor Italië. Gerritse verklaarde verder dat Europese banken het heel moeilijk gaan krijgen: „De moeite die een Italiaanse bank (Unicredit, red.) heeft om kapitaal op te halen doet het ergste vermoeden.” Unicredit is een van de Europese banken die extra kapitaal moet aantrekken om te voldoen aan hogere eisen van de Europese Bankautoriteit. (NRC)

EU zet vraagtekens bij Belgische begroting

Rotterdam. De Europese Commissie vindt de Belgische begroting over 2012 te optimistisch. Dat bevestigde de Belgische minister van Financiën Steven Vanackere gisteren. De commissie gelooft niet dat België genoeg bezuinigingen doorvoert om het begrotingstekort terug te dringen tot de beloofde 2,8 procent. Een besluit over een eventuele sanctie volgt later. Een woordvoerder van eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn bevestigde gisteren dat momenteel de begrotingen van België, Malta, Cyprus en de niet-eurolanden Hongarije en Polen bekeken worden. Eerder al waarschuwde Rehn dat deze landen onder de nieuwe begrotingsregels van de EU in de gevarenzone zitten. (Novum/AP)

Goldman Sachs opent Amsterdams kantoor

Amsterdam. De vermogensbeheertak van Goldman Sachs gaat nog dit jaar een vestiging openen in Amsterdam. De Amerikaanse bank heeft hier volgens een woordvoerder toestemming voor gekregen van de Autoriteit Financiële Markten. Het kantoor van Goldman Sachs Asset Management richt zich op klanten in België, Luxemburg en Nederland. Dat gebeurt nu nog vanuit Londen. Waar het kantoor precies komt is nog niet besloten. Goldman Sachs is een van de grootste Amerikaanse zakenbanken. Het bedrijf ligt sinds de kredietcrisis onder vuur omdat het ten koste van eigen klanten winst gemaakt zou hebben. Ook zou het een dubieuze rol hebben gespeeld in de schuldencrisis. (Novum)