Koningin gearriveerd in Abu Dhabi

Koningin Beatrix is vanavond aangekomen in Abu Dhabi voor een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst aan het einde van de middag gemeld.

De RVD maakte het arriveren van de koningin bekend met een tweet:

Twitter avatar KHtweets Koninklijk Huis De Koningin, Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn aangekomen in Abu Dhabi voor het #staatsbezoek Verenigde Arabische Emiraten. 

De koningin is op uitnodiging van president Khalifa bin Zayed Al Nahayan op staatsbezoek in de Emiraten. Ze blijft daar tot en met maandag, waarna ze vanaf dinsdag tot en met donderdag een staatsbezoek brengt aan Oman, het sultanaat van Qaboos bin Said al-Said.

Economische belangen in beide landen centraal

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen Beatrix, ook minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal is mee. De nadruk van de staatsbezoeken ligt op de economische relaties. Rosenthal heeft tijdens de bezoeken ontmoetingen met zijn collega’s in beide landen. In deze gesprekken komen onder meer buitenlands-politieke en maatschappelijke vraagstukken aan de orde.

Tegelijkertijd is er ook een economische missie van ongeveer vijfendertig Nederlandse bedrijven, geleid door minister van Economische Zaken Verhagen, die bij verschillende programmaonderdelen van de staatsbezoeken aanwezig is.

Staatsbezoek Oman eerder uitgesteld wegens politieke onrust

In februari vorig jaar leidde de bekendmaking van het staatsbezoek van Beatrix aan Oman tot politieke verontwaardiging. In Oman waren op dat moment, net als in veel andere Arabische landen, protesten tegen het regime aan de gang. Het staatsbezoek werd uitgesteld, maar de koningin legde wel een privébezoek aan de sultan af.

In november kondigde de Rijksvoorlichtingdienst aan dat Beatrix in januari alsnog haar staatsbezoek aan Oman zou brengen. Opnieuw werden er toen Kamervragen over het bezoek gesteld, maar minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zag op dat moment geen bezwaren meer tegen het staatsbezoek.

    • Pim van den Dool