Japan wil kerncentrales met veertig jaar dienst sluiten

De Japanse kerncentrale Fukushima Dai'ichi kort na de aardbeving en tsunami van 11 maart. Foto AFP / TEPCO

De Japanse overheid wil de maximale levensduur van de kerncentrales in het land op veertig jaar stellen. Daarna zouden de kerncentrales moeten worden ontmanteld. Met de wetgeving hoopt Japan de veiligheid bij kerncentrales te vergroten.

Sinds de ramp met de door de tsunami verwoeste kerncentrale Fukushima Dai’ichi maakt Japan zich zorgen over de staat van kerncentrales in het land, meldt persbureau AP. Zo begon de bouw van Fukushima Dai’ichi al in 1967. Daarnaast zijn er nog twee kerncentrales die al meer dan veertig jaar in gebruik zijn en zullen veel van de 54 centrales in het land de grens van veertig jaar de komende jaren bereiken. Dit zou betekenen dat er voor 2020 achttien kerncentrales worden gesloten. In de tien jaar daarop zouden nog eens achttien centrales de deuren moeten sluiten.

Mogelijkheid tot verlenging

Als de wetgeving rond komt en uitgevoerd wordt, dan krijgt het land volgens de Japanse krant Asahi te maken met een tekort aan elektriciteit. De verwachting is dan ook dat als een kerncentrale aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen een eventuele verlenging mogelijk is. Daarmee lijkt het Japanse voorstel volgens AP op het systeem in de Verenigde Staten, waar kerncentrales een vergunning voor veertig jaar met uitzicht op een verlenging van twintig jaar hebben.

Op dit moment is er nog geen maximale levensduur voor de Japanse kerncentrales.

    • Lex Boon