Grote prijsverschillen benzine

Benzine is aan de pomp vaak veel goedkoper dan de oliemaatschappijen adviseren. De komst van onbemande tankstations dwingt omliggende pompen vaak tot prijsverlaging. Tussen het goedkoopste en het duurste tankstation in Nederland, allebei van Texaco, bestaat 18,15 euro verschil voor een tank van 50 liter Euro 95.

Dat blijkt uit onderzoek dat inkoopcollectief Jip voor deze krant heeft uitgevoerd. Jip berekent als alternatief voor de adviesprijzen een Nationaal Prijspeil. Dat wordt dagelijks berekend op basis van het bedrag dat tienduizenden automobilisten aan de pomp betaalden.

Het prijsverschil tussen tankstations aan de snelweg, die vaak wel ongeveer de adviesprijs rekenen, die en op lokale wegen kan flink oplopen. Maar ook binnen één merk kunnen de prijzen voor een tank fors verschillen. Dat geldt voor grote merken als Shell (6,75 euro verschil tussen het goedkoopste en duurste tankstation) en BP (5,90 euro) en voor de prijsvechters Tango (3,85 euro ) en Tinq (3,45 euro).

Oliemaatschappijen hebben bij hun eigen stations én bij aangesloten zelfstandige exploitanten veel invloed op de prijzen. Prijsverlagingen gaan ten koste van de smalle marges die pomphouders hebben. Onderzoeksbureau EIM schatte de ruimte om de bedrijfskosten te dekken eind vorig jaar op 5 tot 6 cent per liter. Het grootste deel van de benzineprijs gaat op aan heffingen en btw. De btw ging per 1 januari opnieuw omhoog. Volgens brancheorganisatie Bovag gaat van 1,72 euro voor een liter Euro 95 1,01 euro naar de fiscus.

Omrijden? Z&Z, pagina 18-19

    • Daan van Lent
    • Marcel aan de Brugh