Gezonde wijn

Omdat ik van Wijnreis door Mijn Lichaam, mijn boek over de positieve effecten van wijn drinken, een derde, geactualiseerde versie aan het schrijven ben, lees ik onder andere een studie van het World Cancer Research Fund. Daarin wordt ‘de milde raad’ gegeven aan mensen die elke dag een stevig glas wijn drinken (ikzelf onder andere) om af te stappen van wijnen met 14 procent of meer. Volgens de Engelse hoofdonderzoeker verlaagt dat het risico op het ontstaan van kanker met 7 procent. Nu heb ik met deze aanpassing van mijn wijndieet geen moeite. Persoonlijk heb ik het niet zo op die alcoholbommen. Kijk ik op mijn recente favorietenlijstje dan kan ik mijzelf sussend nog een glas inschenken.

Met plezier proefde ik Clos du Jaugueyron 2007 Haut-Médoc (12,5 procent; biologisch-dynamisch sinds 2009) en bio Bourgogne pinot noir 2008 van Jean Féry (12,5 procent). Het enige dat u van deze wijnen te vrezen hebt, is hun gevaarlijk hoge doordrinkfactor.

Clos du Jaugueyron 2007 Haut-Médoc 18,90 euro. bolomey.nl

Jean Féry Bourgogne pinot noir 2008, 17,20 euro. pieksman.nl