Geloven doe je maar thuis

Philipp Blom (Foto Bram Budel)

Natiestaten hebben hun tijd gehad, constateert de Duitse schrijver en historicus Philipp Blom. „We moeten opgaan in een groter geheel.” Pleidooi voor een Nieuwe Verlichting en een passionele mens.

Neem Oldenburg. Met zo’n 160.000 inwoners is deze stad, een half uur rijden van Bad Nieuweschans in Groningen, de vijftigste stad van Duitsland. Dit Oldenburg was eeuwenlang een zelfstandig land. Voor de inwoners van het land Oldenburg was Beieren een ver buitenland. Nu maken beide voormalige landen deel uit van de Bondsrepubliek Duitsland. Hun munteenheid delen ze zelfs met grote delen van het continent.

Philipp Blom wil maar zeggen: grenzen zijn iets tijdelijks. Nu is het de beurt aan de Europese natiestaten om hun grenzen af te schaffen. „Natiestaten hebben hun uur gehad. Het was nuttig om Europa op deze manier in te delen, maar dit verhaal helpt ons niet meer. Laten we een ander, Europees verhaal verzinnen.”

Abonnees lezen het hele interview van redacteur Derk Walters met Blom hier.

    • Een onzer medewerkers