Eén troost: God scoort altijd een touchdown

Friday Night Lightsseizoen 215 afleveringen van 40 minuten€ 27,99

Friday Night Lights is zo’n serie waar je lang omheen loopt, omdat hij gaat over football. Misschien dat daarom jaren terug hier alleen seizoen 1 op dvd uitkwam. Pas vorig jaar volgden plots seizoen 2, 3 en 4.

Maar football is niet wat deze serie zo enorm meeslepend en ontroerend maakt. Maker Peter Berg is erin geslaagd de tragiek van zijn personages voelbaar te maken. De meeste zijn tieners, van dezelfde highschool in het Texaanse stadje Dillon en lid van het veel besproken footballteam, de Panthers. Ze gedragen zich naar hun leeftijd, onberekenbaar en tegenstrijdig. De ene keer volgen ze hun verstand of geloof, de andere keer laten ze de hormonen of hun hartslag het werk doen. Van de zeven hoofdzonden blijft er niet één ongebruikt.

Elk hebben ze hun eigen verhaal en dat levert vele parallelle plotlijnen op. Brian is de vrolijke zwarte jongen, de bluffer die in de derde persoon over zichzelf praat als The Smash. Zijn zelfverheerlijking is grenzeloos en geestig, en wordt slecht overtroffen door zijn ambities. De verlegen Matt zorgt voor zijn oma, maar krijgt praats als hij een plek in het team verovert.

Boven hen staat coach Taylor, die met zijn vrouw en dochter de as van de roterende ontwikkelingen vormt. De jongens in zijn team doen het veelal zonder vader, dus dat klusje doet hij erbij als ze zich in de nesten werken. Het meeste weerwerk krijgt hij van zijn eigengereide vrouw en opstandige dochter, die een afkeer heeft van dat domme football.

Vanzelfsprekend in Texas is dat het geloof houvast biedt. „God scoort altijd een touchdown”, zegt de moeder van Smash troostend tegen haar zoon als zijn plannen gesmoord worden.

Zijig is FNL niet. Als Jason, de ster van het team, door een ongeluk in een rolstoel belandt, zegt zijn vriendin Lyla dat God een reden zal hebben om hen te beproeven. Maar haar godvruchtige geduld weerhoudt haar er niet van een affaire te beginnen met Tim, Jasons beste vriend. En dat is geen liefde, maar pure lust, omdat Tim de slome oogopslag, de nonchalante houding en de imponerende fysiek van een seksbeest heeft, en waar voor zijn geld levert.

Jason zelf gaat niet zitten wachten op een wonder. Met alles wat hij nog in zich heeft, stort hij zich in het ruige wereldje van het rolstoelbasketbal. Maar die rolstoel zit hem enorm in de weg en dus trekt hij in seizoen 2 naar Mexico om zich stamcellen te laten inspuiten. Jason is dus een beetje gek, zoals hij soms dapper is, en soms alleen maar bang.

Friday Nights Lights is trage televisie, delicaat arthousedrama dat de tijd neemt om een wending in het verhaal te nemen, rustig uit te werken en de situatie weer op zijn kop te zetten. Zo creëert Berg karakters die steeds nieuwe kanten laten zien en met grote emotionele lading. Je raakt aan ze verknocht.

Aardig extraatje: het verschil tussen een runningback en quarterback wordt glashelder. Je leert toch een beetje van football te houden.

Ron Rijghard