Dr. Zeepaard zoekt Poolster

de proefjesfabriek

Hoe vind je ‘s nachts de weg als het stikdonker is? Nou gewoon: omhoog kijken!

Wat heb je nodig? - Een heldere, wolkeloze avond- of nachthemel, een donkere plek buiten (op een weiland bijvoorbeeld ) en de Grote en Kleine Beer.

Wat moet je doen? - Zoek, als het buiten helemaal donker is geworden, een plek op waar je geen last hebt van (straat)verlichting.

- Kijk omhoog en zoek de zeven sterren die samen het Steelpannetje vormen. Dit sterrenbeeld ken je misschien als de Grote Beer, maar eigenlijk is het Steelpannetje maar een deel van de Grote Beer, die uit meer sterren bestaat.

- Kijk naar de laatste twee sterren van het Steelpannetje, aan de kant van de pan. Trek in gedachten een lijn door deze twee sterren van de bodem van de pan naar de rand.

- Trek die lijn door totdat je bij een andere heldere ster komt (ongeveer op vijf keer de afstand tussen de twee sterren van het Steelpannetje).

- Deze ster heet de Poolster. Hij is het puntje van de steel van een kleiner steelpannetje: de Kleine Beer.

- Onthoud waar alle sterren staan.

- Ga een paar uur later terug en zoek op dezelfde manier de Poolster nogmaals op. En voordat je naar bed gaat nog een keertje. Valt je iets op?

Hoe kan dat? De sterren lijken langs de hemel te bewegen, net als de zon. Maar het is de aarde die beweegt! De aarde draait om zijn as, en zo lijkt het alsof de zon en de sterren bewegen. Maar waarom staat de Poolster dan wél stil? Dat komt doordat de Poolster boven de Noordpool staat, precies boven de draai-as van de aarde! Handig als je 's nachts verdwaalt bent: als je dan de Poolster zoekt, weet je weer waar het noorden is.

sterrenkunde voor kinderen

    • Met Dank aan Unawe