Blokhuijsen derde op 500 meter EK allround - Sablikova wint op 1500 meter

De Pool Konrad Niedzwiedzki viert zijn overwinning op de 500 meter. Foto Reuters / Bernadett Szabo

Jan Blokhuijsen is tijdens het EK allround in Boedapest als derde geëindigd op de 500 meter. Hij moest de Polen Konrad Niedzwiedzki (36,89) en Zbigniew Brodka (36,90) voor zich dulden. Blokhuijsen eindigde in een tijd van 36,93 seconden.

Koen Verweij won in een rechtstreeks duel van Sven Kramer en eindigde in een tijd van 37,73 op de tiende plaats. Kramer (37,77) moest genoegen nemen met de twaalfde positie.

Ted-Jan Bloemen volbracht de afstand in 37,84 seconden en klokte daarmee de veertiende tijd. Havard Bokko deed net als Blokhuijsen goede zaken in het klassement. De Noor had 37,25 seconden nodig voor de 500 meter en werd daarmee vijfde.

Bekijk hier de reactie van Blokhuijsen na zijn winst op de 500 meter. Hier is de samenvatting te bekijken.

Sablikova grijpt de macht op 1500 meter

Bij de vrouwen nam Martina Sablikova een voorschot op haar vierde Europese allroundtitel. De Tsjechische schaatsster won op de buitenbaan in Boedapest de 1500 meter in een tijd van 2.03,64 minuten en klimt in het klassement van de vierde naar de eerste plaats.

Ireen Wüst, die op haar favoriete afstand niet verder kwam dan plaats zes, bezet in het klassement op ruim vier seconden de tweede plaats.

Sablikova legde de basis voor haar afstandszege met een ijzersterke slotronde van 32,6 seconden, meldt persbureau Novum. Ze dook daarmee onder de tijd van Linda de Vries, die in 2.04,70 keurig tweede werd. Wüst en Claudia Pechstein stelden in de laatste rit flink teleur. De Nederlandse werd in 2.06,36 minuten zesde. De Duitse, aan de leiding na twee afstanden, werd slechts tiende (2.08,72).

Met alleen nog haar favoriete 5000 meter van zondag voor de boeg heeft Sablikova een voorsprong van 4,11 seconden op Wüst. Yuliya Skokova uit Rusland staat op 9,05 seconden derde. Diane Valkenburg en Linda de Vries hebben met hun vijfde en zesde plaats ook nog zicht op het podium. Annouk van der Weijden staat negende.

Programma

De mannen moeten vandaag nog de 5000 meter schaatsen. De 1500 meter en 10.000 meter staan zondag op het programma. De vrouwens schaatsen morgen de 5.000 meter.

    • Lex Boon