binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij kunstenaar Frank Bruggeman.

foto: thijs wolzak

Huis Frank Bruggeman (45) groeide op de boerderij op, „met mijn handen in de aarde”. Hij volgde de tuinbouwschool en daarna de kunstacademie. Sinds 4,5 jaar woont en werkt Bruggeman in een oud schoolgebouw op Rotterdam-Zuid, Stichting B.a.d geheten. Omdat zijn andere twee ruimtes verbouwd worden, gebruikt hij zijn kantoor (op de foto) nu gedeeltelijk ook als woning. In het gebouw werken nog veertien kunstenaars, zes van hen wonen er ook. „Ieder heeft zijn afzonderlijke woning. Daarnaast zijn er gastgaleries en collectieve ruimtes, waaronder een tuin. En uiteraard ben ik de tuinman ervan.”

Interieur „Als ik iets maak, probeer ik het uit in mijn directe woonomgeving.” Zijn werkruimte is daarom een goede afspiegeling van zijn werk. „Ik doe veel met natuur, in combinatie met blauwe objecten. Deze kunstmatige cyaanblauwe kleur is heel contrastvol met het groen van de planten. Ik gebruik altijd dezelfde kleur.” Die objecten zijn vaak industrieel van aard. Ook dat contrasteert goed met natuur. „Op de voorgrond zie je een oud beeldscherm dat dienst doet als plantenbak, een auto-uitlaat waar ik een vaas van maakte en een statief met een stilleven van wilde natuur die ik in de buurt vond. Riet zit erin, groot hoefblad en takken van een plataan.”

Van Ikea Glazen (duralex) en een potje vlierbloesem-sinaasappeljam.

Bij brand meenemen „Tummy, de kat van mijn nichtjes die bij mij logeert. En erfstukjes van mijn oma, waaronder een Delfts blauw koeienbeeld.”

Bijzonder Tijdens de kunstbeurs Raw Art Fair in Rotterdam, 8-12 februari, is bij galerie Brutto Gusto een installatie met bloemstukken en plantscapes te zien van Frank Bruggeman. www.rawartfair.com

    • Thijs Wolzak