Avondklok in noorden Nigeria - dodental aanslagen stijgt

De terreurbeweging Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in Nigeria. Op bovenstaande foto zijn de gevolgen van een aanslag op 25 december te zien, toen meer dan veertig christenen werden gedood. Foto AFP / Sunday Aghaeze

De autoriteiten hebben in de noordoostelijke deelstaat Adamawa de instelling van een avondklok aangekondigd. De maatregel volgt op een reeks aanslagen die extremisten van de islamitische terreurgroep Boko Haram de afgelopen dagen pleegde.

Vanochtend werd bekend dat in Adamawa minstens zeventien christenen waren doodgeschoten in een kerk, zo meldt de BBC. Eerder vandaag stond het dodental nog op acht. In de deelstaat Yobe kwamen verder twee mensen om bij een vuurgevecht tussen islamitische extremisten en de politie.

De avondklok in Adamawa, die voor 24 uur zal gelden, is bedoeld om verder geweld te voorkomen, zo verklaarde een lokale overheidsfunctionaris volgens persbureau AFP. Vorige week kondigde de Nigeriaanse president Jonathan Goodluck al de noodtoestand in vier noordelijke deelstaten, inclusief Adamawa, af. Die maatregel heeft het geweld echter nog niet erg kunnen terugdringen.

De islamitische militanten van Boko Haram houden Nigeria al jaren in zijn greep. De terreurgroep streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria en maakt er geen geheim van alle christelijke inwoners van noord-Nigeria naar het merendeels christelijke zuiden te willen verdrijven.

    • Pim van den Dool