Amerika zien door de muur

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist over de Pan-American Highway van Vuurland naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 16 van een tweewekelijkse rubriek, op de grens van Mexico en Amerika.

Kadir van Lohuizen / NOOR

De muur is zo’n zeven meter hoog, de dikke ijzeren spijlen zijn met cement gevuld. Het is een zogenaamde transparante muur, je kunt er doorheen kijken. Tot augustus was het een dichte muur, maar op verzoek van de Amerikaanse grenspolitie is die vervangen. Nu kunnen ze zien wie aanstalten maakt om er overheen te klimmen.

Het voelt toch een beetje alsof de Mexicanen een worst wordt voorgehouden: zo ziet Amerika eruit, maar je mag er niet heen. Er zijn huizen te zien, auto’s, een groot ronddraaiend logo van Burger King.

Het Mexicaanse Nogales grenst aan het Amerikaanse Nogales in Arizona, maar veel migranten nemen niet meer het risico hier over de muur te klimmen: de kans op arrestatie is groot en er zijn al doden gevallen onder hen die van de hoge muur probeerden te springen.

Gevolg is dat veel migranten twee dagen lopen om op een plek te komen waar ze ongezien de grens kunnen oversteken. Vooral in de zomer is het gevaarlijk. Water en eten zijn op voordat ze in de VS zijn, met nog een aantal dagen woestijn voor de boeg. Deze route eist elk jaar vele doden.

’s Avonds in het opvanghuis voor gedeporteerden spreek ik Marco Antonio Lopez (39). Hij is net uit Amerika gezet en kijkt verdwaasd voor zich uit: hij spreekt geen Spaans. Hij woont sinds zijn tweede in de VS en heeft daar een vrouw en twee kinderen. Zijn gezin naar Mexico halen is geen optie, Amerika is hun thuis.

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org

    • Kadir van Lohuizen