Zwitsers in de ban van een paar vuisten vol dollars

Een uiterst gevoelige zaak. Zo kun je de dollaraankoop van Kaysha Hildebrand inmiddels wel noemen. Ze wisselde vorig jaar 400.000 Zwitserse Francs om in Amerikaanse Dollars. Op zich geen bijzondere handeling. Dat werd het pas toen bleek dat de valutatransactie plaatsvond in augustus, drie weken voordat haar echtgenoot Philipp Hildebrand, president van de Zwitserse Centrale Bank (SNB), besloot om de koers van de Zwitserse Franc te koppelen aan die van de Euro.

Het roept de vraag op of er misschien sprake is geweest van handel in voorkennis. Ja, zeggen diverse Zwitserse politici. Ze eisen het aftreden van Hildenbrand. Die weigert echter om zijn positie op te geven.

Het begon allemaal met de koppeling van de Franc aan de Euro. SNB achtte deze actie noodzakelijk nadat steeds meer beleggers en spaarders hun heil zochten in de als veilig beschouwde Zwitserse munt. De koers liep op, waardoor export steeds duurder werd.

Dus moest er ingegrepen worden. Een beslissing die niet van de ene op de andere dag wordt genomen. En dat is nou juist het punt. Wist de echtgenote van Philipp Hildebrand dat de bank voornemens was om de koers van de Zwitserse Franc in te dammen, waardoor Dollars veel meer waard zouden worden? Nee, zegt ze zelf. Op de Zwitserse televisie verklaarde Kaysha Hildenbrand de valutatransactie te hebben gedaan vanwege de „belachelijk lage koers van de Amerikaanse Dollar”. De Zwitserse was jarenlang handelaar bij een hedgefund.

Inmiddels beheerst het schandaal al dagenlang de Zwitserse media. Er komen steeds meer sappige details naar buiten. De transactiedata kwamen via een voormalig IT-medewerker van de bank Sarasin terecht bij Christoph Blocher, leider van de Zwitserse Volkspartij (SVP) en een van de grootste critici van de centrale bank. Tegen de voormalig IT-medewerker is inmiddels een strafrechterlijk onderzoek ingesteld.

Philipp Hildebrand ontkende gisteren tijdens een persconferentie nogmaals dat zijn echtgenote op de hoogte was van de op handen zijnde maatregelen. Op de vraag waarom een van de invloedrijkste bankiers ter wereld de transactie niet terugdraaide, antwoordde hij: „Laten we zeggen dat mijn vrouw nou eenmaal een sterke persoonlijkheid heeft.”