Ze roepen nu Sporting Moord

Strijd was er altijd al, tussen de voetbalclubs OSV en Sporting Noord in Amsterdam. Tot geweld had dat nog nooit geleid. Maar nu is meneer Retz dood.

Elk weekend reed hij op zijn fietsje over de dijk naar het Sportpark Oostzanerwerf aan de rand van Amsterdam-Noord. Wedstrijden kijken van zijn amateurclub OSV, waar zijn twee zoons gevoetbald hebben. Zo genoot de 77-jarige ‘meneer Retz’, zoals ze hem op de club noemen, van zijn oude dag. Zo ook afgelopen zaterdag 3 december.

Maar die wedstrijd werd meneer Retz fataal. Terwijl hij aan de zijlijn stond, werd hij aangevallen door een speler van de tegenpartij, Sporting Noord. De amateurvoetballer Sylvester M. (32) vloog over de sponsorborden heen, en raakte met een karateschop de voetbalfan in zijn maag. Retz werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Afgelopen woensdagavond overleed hij.

„Dieptriest. Ik kan er met mijn hoofd nog steeds niet bij”, zegt Daniël Velthuis, bestuurlid van OSV en woordvoerder namens de familie van meneer Retz. Velthuis was bij de wedstrijd aanwezig. „Het ging allemaal zo snel.” In de 41ste minuut van de wedstrijd kreeg voetballer M., tevens oud-kickbokser, een gele kaart, vertelt Velthuis. Toen de speler begon te schelden, kreeg hij een rode kaart. „Terecht!”, zou meneer Retz daarop aan de zijlijn geroepen hebben. „De speler ging door het lint. Zijn teamgenoten probeerde hem nog tegen te houden, maar hij rukte zich los en rende op Retz af.”

Gisteravond was in de sportkantines van OSV en Sporting Noord het incident het gesprek van de dag. In de kantine van OSV hangt de uitbundige kerstversiering er nog, maar de sfeer is er een van rouw. Ook Velthuis is naar het clubhuis gekomen voor de maandelijkse bestuursvergadering. „We gaan het ook over meneer Retz hebben, want we moeten dit een plekje geven.” Buiten wordt toch getraind door de zaterdagselectie. Velthuis: „We moeten door, we kunnen het spelletje ons niet af laten nemen.”

Maar de spanning die toch al heerste tussen de clubs is toegenomen. De clubs zijn directe buren op het sportpark. De velden worden slechts gescheiden door een smal weggetje. En toeval of niet; de kantine van OSV is gebouwd met de rug naar Sporting Noord. „Die spanning was er altijd al”, vertelt Ron van Thijn, voorzitter van Sporting Noord. „Sinds wij hier in jaren 80 samen met OSV op het sportpark belandden, is de competitie hevig. Een beetje zoals het Ajax-Feyenoordgevoel.”

Maar tot incidenten heeft de concurrentie nooit geleid. „Die competitie maakt de wedstrijden alleen maar leuker en spannender. Na afloop drinken we gewoon een biertje met elkaar.” Hoogtepunt was toen beide clubs vorig seizoen de finale tegen elkaar speelden. OSV won. „Laten we eerlijk wezen”, zegt een oudere supporter in de kantine van Sporting Noord, „Het is gewoon ander volk, dat OSV. Zij komen uit Oostzaan. Dat soort mensen noemen wij Amsterdammers boeren.”

Ron van Thijn: „Als we nu trainen, wordt er Sporting Moord naar ons geroepen.” Begrijpelijk, vindt Van Thijn. „Wij zijn ook dood- en doodziek van het incident. We hoopten echt dat de oude man aan de betere hand zou zijn.” Het bestuur heeft speler M. onmiddellijk na het incident geroyeerd. Van Thijn zegt ook meerdere keren gepraat te hebben met de sportwethouder en de KNVB over het tegengaan van geweld in het amateurvoetbal. „Het probleem is alleen dat je jongens van 25 jaar en ouder niet kan heropvoeden.”

Sylvester M. zit sinds het incident vast voor poging tot doodslag dan wel zware mishandeling. Het OM onderzoekt of de karatetrap de dood van meneer Retz heeft veroorzaakt. De eerstvolgende wedstrijd van OSV wordt gespeeld met rouwbanden om. Vijf mei treffen de teams van OSV en Sporting Noord elkaar weer voor een wedstrijd. Dan aan de andere kant van het weggetje op de velden van Sporting Noord.