Wit-Rusland verbiedt buitenlands internet

Na de fraudeleuze herverkiezing van president Loekasjenko ontstond massaprotest via Facebook.

Het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gaat een vrijwel totaalverbod invoeren op het bezoeken en gebruiken van buitenlandse websites door Wit-Russische burgers. Dat meldt de Amerikaanse Library of Congress, die regelmatig publiceert over omstreden wetgeving in het buitenland.

Volgens de Library of Congress wordt het bezoeken van ‘verboden’ buitenlandse websites voortaan gezien als misdrijf, waarop boetes staan oplopend tot 125 dollar. Het gemiddelde maandsalaris in Wit-Rusland is 200 dollar. Zo'n honderd websites blijven toegestaan. Onduidelijk is welke dat zijn.

De nieuwe wetgeving is vanaf vandaag van kracht. De wet is een uitwerking van een decreet van president Loekasjenko van begin vorig jaar. Loekasjenko won eind 2010 via grootschalige fraude voor de vierde keer op rij de presidentsverkiezingen. Mede met behulp van websites zoals Facebook ontstond daarna een massaprotest. De organisatie Reporters Without Borders, die zich inzet voor persvrijheid, heeft Wit-Rusland nadien op zijn lijst gezet van landen die „onder surveillance” staan als het gaat om internetcensuur.

Een ander onderdeel van de wet is dat individuen en bedrijven die online zaken willen doen dat moeten doen via Wit-Russische domeinnamen. Volgens waarnemers wordt het nu illegaal om bijvoorbeeld een boek te kopen via Amazon. De Wit-Russische economie verkeert in zware crisis. Dit deel van de wet zou bedoeld zijn om geld dat nu via internet het land uitgaat, binnen de eigen economie te houden. (NRC)