Wientjes: DNB waarschuwt te vroeg voor korting op pensioenen

Wientjes vindt dat DNB paniek zaait met voorspellingen van kortingen op 40 procent van de pensioenen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Werkgeversvoorzitter Wientjes vindt dat De Nederlandsche Bank (DNB) veel te vroeg concludeert dat er in 2013 op veertig procent van de pensioenen gekort zal worden, zo meldt de NOS

Wientjes vindt dat DNB onnodig paniek zaait met deze mededeling. Volgens hem hebben de pensioenfondsen nog genoeg tijd om de gaten te repareren, en zijn de waarschuwingen van DNB nu niet nodig. De VNO/NCW-voorzitter legt uit dat er in een jaar veel kan gebeuren en dat er al maatregelen zijn genomen om de pensioenen op peil te houden. Daaronder valt de afspraak om werknemers langer door te laten werken tot het pensioen.

DNB voorspelt kortingen van 1 tot 7 procent

DNB-directeur Klaas Knot zei gisteravond tijdens het programma Nieuwsuur dat van de ongeveer 450 pensioenfondsen dit jaar 125 de pensioenen moeten verlagen. Volgens Knot schiet het vermogen van deze fondsen tekort. Zolang de dekkingsgraad (de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen) onder de wettelijke ondergrens van 105 procent is, hebben de fondsen te weinig geld om pensioenen nu en later te betalen.

Knot zei dat het gaat om kortingen van 1 tot 7 procent. De maatregel wordt dit voorjaar aangekondigd en zou op 1 april 2013 ingaan. Zo’n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten krijgen er mee te maken.

Bekijk het hele gesprek met Knot in Nieuwsuur van gisteravond:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Economieredacteur Marike Stellinga schreef eind december in NRC Handelsblad al dat de kans groot is dat pensioenfondsen moeten gaan korten:

Pensioenfondsen die op 31 december een dekkingsgraad hebben van minder dan 105 procent, moeten hoogstwaarschijnlijk volgend voorjaar aankondigen in 2013 te korten op de pensioenen. Dat komt omdat ze dan langer dan drie jaar in de problemen zitten.

Recent onderzoek toonde eind december namelijk aan dat bij zeventien grote pensioenfondsen, die samen 65 procent van de totale pensioenpot beheren, een korting dreigt van gemiddeld 5,9 procent.

Volgens DNB hadden in totaal 261 pensioenfondsen aan het eind van 2011 een tekort. De gemiddelde dekkingsgraad van alle 332 pensioenfondsen bedroeg eind november 97 procent. Bij de vijf grootste fondsen was dit 92,3 procent.

    • Annemarie Coevert