Waarschuwingen hoogwater ingetrokken

Inundated farms land is seen near the village of Tolbert, northern Netherlands, Thursday Jan. 5, 2012. Farmers were told Thursday to evacuate a village in the Netherlands' low-lying north after days of driving rain and strong winds sparked fears of a dike breach. Authorities also cordoned off river banks in some areas of the densely populated south, distributing sandbags in flood-prone regions as the Netherlands resumed its never-ending battle to stay dry. A quarter of the country of nearly 17 million people lies below sea level and 55 percent is considered vulnerable to flooding, according to the nation's Environmental Assessment Agency. (AP Photo/Peter Dejong) Hoogwater op land nabij het Groningse Tolbert. Gisteren werden bewoners in deze regio geadviseerd te evacueren. Het grootste gevaar is inmiddels geweken. Foto AP / Peter Dejong

Rijkswaterstaat heeft vanochtend vroeg de waarschuwingen voor hoogwater ingetrokken. Volgens Rijkswaterstaat zijn alle hoogwaters waarvoor waarschuwingen waren uitgegeven gepasseerd.

Rijkswaterstaat waarschuwde voor hoogwater langs onder meer de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Op veel plaatsen is in de nacht van donderdag op vrijdag de hoogste waterstand bereikt.

Bij hoogwater door een storm geeft Rijkswaterstaat twaalf uur van tevoren een voorwaarschuwing af aan waterkeringbeheerders als waterschappen. Die kunnen dan op tijd maatregelen nemen, zoals het sluiten van keringen.

De afgelopen dagen zijn op verschillende plaatsen in Nederland natuurgebieden onder water gezet om het hoogwater onder controle te houden. Ook werden op veel plekken ook waterkeringen gesloten. Rijkswaterstaat stuurde bovendien vier noodpompen naar Groningen en Friesland om overtollig water in het noorden van het land weg te pompen.

    • Marije Willems