Voormalige chef-staf leger Turkije gearresteerd

Voor het eerst in de Turkse geschiedenis heeft een civiele rechtbank de arrestatie bevolen van een voormalige chef-staf van het Turkse leger. Generaal Ilker Basbug was de hoogste baas van het leger tussen 2008 en 2010 en werd gisteravond laat vastgezet op beschuldiging van lidmaatschap van een crimineel netwerk dat plannen had de regering omver te werpen.

Basbug, die op dit moment verblijft in de Silivri-gevangenis, tachtig kilometer ten westen van Istanbul, noemt de beschuldigingen „tragikomisch en onbegrijpelijk”. Zijn arrestatie betekent een escalatie in de jarenlange machtsstrijd tussen de conservatieve regering van premier Tayyip Erdogan en het Turkse leger.

Meer dan tweehonderd actieve of gepensioneerde officieren zitten inmiddels vast op beschuldiging van het beramen van een staatsgreep.

Voormalig chef-staf Ilker Basbug wordt er van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een legerdocument dat opdracht gaf tot de creatie van 42 websites waarop de zittende regeringspartij zwart zou worden gemaakt.

Een Turkse kolonel die al langer vastzit getuigde eerder dat Basbug wist van dit document. Het Turkse leger ziet zichzelf als bewaker van de seculiere grondwet en staat op gespannen voet met gelovige politici als premier Erdogan.

Drie keer dwong de legertop een zittende regering tot aftreden omdat ze een gevaar zouden vormen voor het seculiere karakter van Turkije.

Aanvankelijk had de vervolging van militairen grote steun onder het Turkse publiek. Maar nu na drie jaar geen enkele verdachte is veroordeeld, groeit de zorg dat de rechtszaak wordt misbruikt om critici van de regering de mond te snoeren.

In juli trad de volledige legertop af uit protest tegen de massale arrestaties van legerofficieren.

Ook academici en journalisten worden momenteel vastgehouden op grond van vergelijkbare beschuldigingen. Gisteren weigerde een Turkse rechtbank de twee gelauwerde journalisten Nedim Sener en Ahmet Sik na elf maanden detentie vrij te laten.

De journalisten deden zelf jarenlang onderzoek naar de praktijken van het ondergrondse netwerk Ergenekon, dat plannen zou hebben de regering omver te werpen. In Turkije zitten inmiddels bijna honderd journalisten vast.