VN starten hulpactie Zuid-Soedan

Mensen zijn de stad Pibor ontvlucht na gevechten tussen stammen. Foto Reuters

De Verenigde Naties beginnen een actie in Zuid-Soedan om mensen te helpen die in problemen zijn gekomen door de gevechten tussen verschillende stammen in het land. Dit is vandaag bekend gemaakt. De gevechten kostten mogelijk 3.000 mensen het leven. Zo’n 50.000 mensen zouden hulp nodig hebben, meldt persbureau AP.

Sinds Zuid-Soedan deze zomer onafhankelijk werd van Soedan zijn er schermutselingen aan de nieuwe grens geweest, maar ook kreeg het nieuwe land te maken met interne problemen. Vorige maand vonden gevechten plaats tussen twee stammen rondom de plaats Pibor, tienduizenden mensen ontvluchtten de stad. Volgens de Zuid-Soedanese regering zouden er 3.000 slachtoffers gevallen zijn, maar de VN spreken van van ‘mogelijk honderden doden’.

De VN stelt een plan op om de problemen tegen te gaan. Het Wereldvoedselprogramma zou volgens AP inmiddels voedselpakketten uitgedeeld hebben aan 1.000 mensen in Pibor en verwacht de komende dagen nog eens 7.000 mensen te bereiken met hulp.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten dat de Zuid-Soedanese regering in aanmerking komt voor militaire steun om de veiligheidssituatie in het land te verbeteren.

    • Dirk-Jan Zom