Uitgelicht

Films

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989, VS). Derde en voorlaatste avontuur met Harrison Ford als titelheld. Even rap als megalomaan verhaal doet hem zoeken naar de heilige graal en en passant ontdekken dat hij het evenbeeld is van zijn vader (een hoogst amusante Sean Connery). SBS6, 20.30-23.10u.

For Love of the Game (Sam Raimi, 1999, VS). In zijn derde honkbalfilm speelt Kevin Costner een pitcher op leeftijd, die nog één keer vlamt door andere, veelal jongere mannen in toom te houden. Rondom een cruciale wedstrijd wordt een liefdesfilm in flashbacks gedrapeerd. Want Kostner dreigt ook nog eens de liefde van zijn leven (Kelly Preston) kwijt te raken. RTL8, 20.30-23.20u.

Little Children (Todd Field, 2006, VS). Films over het leven in de glanzende buitenwijken onthullen altijd de beerput achter de façade van groene gazons, vriendelijkheid en geluk. In Little Children wordt de schijnbare orde in de wijk verstoord door de terugkomst van een net vrijgelaten exhibitionist die zich aan een jong meisje had getoond. De man, die weer bij zijn moeder gaat wonen, trekt alle (angstige) aandacht naar zich toe, zodat het bijna niemand opvalt wat er verder nog gebeurt. Zoals de seksuele en andersoortige frustraties die naar buiten treden bij de andere ‘volwassenen’. Ned.2, 23.40 1.45u.

A Murder of Crows (Rowdy Herrington, 1999, VS). Middelmatige moordthriller. Door ex-advocaat Cuba Gooding jr. gepubliceerd boek over seriemoordenaar blijkt op waarheid te berusten. Rechercheur Tom Berenger komt in actie. SBS6, 23.55-1.55u.

Informatief

College tour. Herhaling van de uitzending van 20 december waarin Twan Huys premier Mark Rutte interviewde, met vragen uit een publiek van ruim 500 studenten, in de de Pieterskerk in Leiden. Ned.3, 20.25-21.20u.

Pavlov. Programma over menselijk gedrag waarin bekende Nederlanders een vraag voorleggen aan wetenschappers. In de laatste aflevering van het seizoen wordt het brein van Vincent Bijlo onderzocht. Cabaretier en columnist Bijlo is blind geboren en vraagt zich af wat voor gevolgen dat heeft gehad. Kan hij nu bijvoorbeeld beter horen dan iemand die wel kan zien, zoals vaak wordt gedacht? Ned.3, 21.20-22.00u.

Sicily unpacked. Driedelige Britse reisreportageserie over het Italiaanse eiland Sicilië. In de eerste aflevering reizen Andrew Graham-Dixon en Giorgio Locatelli naar de hoofdstad Palermo, waar ze elkaar laten zien wat ze zo mooi vinden aan het eiland. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Studio Sport - Schaatsen: EK allround. Het EK Allround schaatsen is vandaag gestart in Boedapest, net als vorig jaar op een buitenbaan. Vorige keer wonnen de Rus Skobrev en de Tsjechische Sáblíková. Rechtstreeks verslag van de 500 en 3.000 meter vrouwen. Met gasten Rintje Ritsma en Anni Friesinger. Ned.1, 15.50-18.55u.

Radio

Brands met boeken. Wim Brands bespreekt met schaker Jan Timman, journalist John Kuipers en schaakkenner Hans Böhm Timmans biografie De geest van het spel, geschreven door Kuipers en ook het door Timman zelf geschreven schaakboek The art of the endgame. Radio 1, 19.02-20.04u.

Amusement

Silent witness. Nieuwe afleveringen van Engelse misdaadserie over een team forensisch pathologen. Verzekeringsinspecteur William Byfield is dood aangetroffen. Het lijkt erop dat hij is gestikt door de uitlaatgassen van zijn auto. Alles wijst op zelfmoord, maar nadat het team zijn lijk grondig heeft onderzocht, zijn er toch twijfels. Zijn vervangster denkt dat zijn dood te maken kan hebben met de laatste zaak die hij onderzocht. Afl.: Intent (1). Met Emilia Fox e.a. Ned.1, 20.30-22.20u.

The Ricky Gervais stand-upshow. Optreden van komiek Ricky Gervais (bekend van The Office en Extras) waarin hij uitweidt over zijn liefde voor het dierenrijk, inclusief de meest bizarre aller diersoorten: de mens. Hij levert à la David Attenborough commentaar op natuurbeelden, maar met geheel eigen interpretaties van zoölogische kwesties die natuurdocumentaires van de BBC doorgaans laten liggen. Om vervolgens zijn versie te geven over wat er nu echt gebeurd is in het Bijbelse paradijs. Canvas, 21.10-22.25u.

The one Lenny Henry. Optredens van stand-upcomedylegende Lenny Henry. Lenworth George Henry (1958) maakte zijn tv-debuut op een talentenshow in 1975. Hij is in Nederland misschien nog beter bekend als de dwarse kok Gareth Blackstock in de BBC-comedyserie Chef! (1993-1996). Met gastoptredens van Ronni Ancona, Omid Djalili en Peter Serafinowicz. BBC 1, 21.30-22.00u.