Twee ervaren dames in de top bij Wessanen

Voedingsmiddelenconcern Wessanen breidt zijn raad van commissarissen uit met twee vrouwen. Een oud-politica en een hoogleraar toxicologie. Beide brengen volgens het bedrijf nuttige ervaring mee.

Nederland, Rotterdam, 20 oktober 2005 Marjet van Zuijlen Partner bij Deloitte Voorzitter van de Nederlandse Gezinsraad Ex. PvdA kamerlid foto: Peter Hilz  /Hollandse Hoogte

Met stip zal voedingsconcern Wessanen dit voorjaar de ranglijsten opstomen van bedrijven met vrouwen in de top, althans die van vrouwen in de raad van commissarissen. Met de voorgenomen benoeming van ex-politica Marjet van Zuijlen en toxicologe Ivonnen Rietjens zal de raad van commissarissen van het beursgenoteerde bedrijf uit Amsterdam voor 40 procent uit dames bestaan. Dat weet één bedrijf op het Damrak te overtreffen: bij apparatenbouwer Nedap zijn twee van de vier commissarissen vrouw. Er zijn twee grote concerns die op dit ge bied de streefnorm van 30 procent halen: TNT Express en Unilever.

De komst van Van Zuijlen en Rietjens, die door de aandeelhoudersvergadering in april moet worden bekrachtigd, brengt het toezichthoudend orgaan van Wessanen „een schat aan ervaring”, aldus president-commissaris Frans Koffrie in de aankondiging gisteren. Bij Van Zuijlen ligt die vooral op het gebied van personeelszaken, strategie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Na haar achtjarige lidmaatschap van de Tweede Kamerfractie van de PvdA trad de bijna 45-jarige Van Zuijlen in dienst van adviesbureau Deloitte. Daar was ze eerst actief als headhunter en coach. Nadat ze in 2002 partner was geworden van de maatschap legde ze zich onder meer toe op marketing, communicatie en corporate affairs (een net woord voor lobby).

In 2009 stopte de veelzijdig opgeleide Van Zuijlen (geschiedenis, politicologie en bestuurskunde) bij Deloitte om een eigen adviesbureau te starten. Ze laat zich onder meer inhuren als dagvoorzitter, bemiddelaar en ‘sparring partner’. Van Zuijlen deed al vanaf 1997 ervaring op als commissaris bij automatiseringsconcern CSS en later ook kortstondig bij een bedrijf van de Brabants vastgoedondernemer Roger Lips. Tegenwoordig zit ze nog in de raad van commissarissen van Holland Casino en Verbrugge Terminals.

De expertise van Ivonne Rietjens (53) is voor Wessanen van veel prakischer aard. Zij is al sinds de jaren zeventig verbonden aan ‘voedingsuniversiteit’ Wageningen. Daar studeerde ze moleculaire levenswetenschappen, promoveerde in de toxicologie, was vervolgens docent en hoogleraar biochemie en bekleedt inmiddels ruim tien jaar de leerstoel Toxicologie. Dat vak heeft „een maatschappelijke dimensie”, schrijft ze zelf op de website van haar universiteit, „gericht op advieswerk over het veilig gebruik van chemicaliën als onder meer additieven en geur- en smaakstoffen”. Voor de producent van voedingmiddelen van merken als Zonnatura en Beckers een relevante wetenschap.

Overigens is Wessanens vrouwvriendelijk benoemingsbeleid nog voor verbetering vatbaar. In de raad van bestuur noch in de elfkoppige ‘executive management group’ zitten dames.

    • Philip de Witt Wijnen