Turkse ex-generaal gearresteerd vanwege plannen voor coup

In Turkije is een voormalige Turkse legerchef gevangen gezet. Hij wordt beschuldigd van het leiden van een terroristische organisatie en het beramen van een coup tegen de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat verklaarde zijn advocaat tegen persbureau AP.

De ex-legerchef, Ilker Basbug, is daarmee de hoogste officier die in Turkije terechtstaat in de Ergenekon-zaak, een langlopende rechtszaak tegen het ultranationalistische netwerk Ergenekon dat tot doel zou hebben de islamitisch georiënteerde regering ten val te brengen. De zittende Turkse regering voert al jarenlang een strijd om de macht met de oude seculiere elite die decennialang opereerde onder de vleugels van het leger.

‘Deze beschuldiging is tragikomisch’

Basbug zelf ontkent alle beschuldigingen. Hij noemt het Turkse leger een van de machtigste ter wereld.

“Het is tragikomisch om iemand die zo’n leger aanvoert ervan te beschuldigen een terreurgroep te vormen en te leiden.”

    • Marije Willems