Tranen voor hun vader

Sons of Abbas Lazim, 47, grieve at the hospital for their slain father who was killed in a bomb attack in Sadr City eastern of Baghdad, Iraq, Thursday, Jan. 5, 2012. Wave of explosions struck two Shiite neighborhoods on Thursday, killing and injuring dozens of Iraqis, police said, and intensifying fears that insurgents are stepping up attacks after the U.S. troop withdrawal that was completed last month. (AP Photo/Karim Kadim) AP

Twee broers huilen voor een ziekenhuis in Bagdad. Hun vader Abbas Lazim kwam gisteren op 47-jarige leeftijd om bij een reeks bloedige aanslagen in de sjiitische wijken van de Iraakse hoofdstad. Op internet zijn ook foto’s te zien van de dochter van Abbas Lazim. Het meisje van 11 – Hana geheten – is ook in tranen.

In totaal kwamen gisteren bij een serie gecoördineerde aanslagen in Irak ten minste 78 mensen om het leven. De dag is waarschijnlijk de dodelijkste in een jaar tijd in Irak. Eind vorig jaar, enkele dagen na het vertrek van de Amerikaanse troepen, werden bij aanslagen in de Iraakse hoofdstad zestig mensen gedood. Ook toen waren sjiieten het doelwit.

De aanvallen van gisteren, waarbij ook tientallen gewonden vielen, zijn vermoedelijk het werk van soennitische extremisten. De golf aanslagen begon vroeg in de ochtend toen twee sjiitische wijken werden getroffen door explosies. Daarbij werden zeker 30 mensen gedood.

Een paar uur later werd een groep sjiitische pelgrims aangevallen door een zelfmoordterrorist. De explosie kostte 48 mensen het leven. De aanslag vond plaats nabij de stad Nasiriyah, 320 kilometer ten zuidoosten van Bagdad.

De aanslagen werden gepleegd in aanloop naar Arbaeen, een sjiitische feestdag. Op die dag wordt de dood herdacht van de in de zevende eeuw op het slagveld omgekomen imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Veel sjiitische pelgrims maken voor dit feest een reis naar de heilige sjiitische stad Karbala, ten zuiden van Bagdad. Ook de 48 mensen die in Nasiriyah omkwamen waren op weg naar Karbala.

Bekijk de foto van de dochter van Abbas Lazim via nrcnext.nl/links