Stoppen met macht

Ilja Leonard Pfeijffer. Collumnist nrc.next. Amsterdam, 11-03-06 © Foto Merlin Daleman

Het had iets weg van een goed voornemen. Zoals de kettingroker die op 1 januari stopt. Of de Twitterverslaafde die vlak voor middernacht zijn allerlaatste tweet verstuurt. Precies zo heeft de machtsverslaafde politicus Verhagen bekendgemaakt dat hij in het nieuwe jaar stopt met macht.

In een interview in het weekblad Elsevier maakte hij bekend dat hij het lijsttrekkerschap van het CDA niet langer ambieert. Dat is op zich al opmerkelijk. Zijn hele leven is gericht geweest op zijn politieke carrière en zijn hele politieke carrière op het leiderschap van zijn partij en uiteindelijk van het land.

De aankondiging dat niet langer te ambiëren kan twee dingen betekenen. Het is ofwel een sluwe zet die bedoeld is op lange termijn zijn macht te vergroten, ofwel de consequentie van het besef dat het CDA niet langer het geschikte vehikel is om zijn persoonlijke ambities waar te maken. De derde optie, dat Verhagen het meent en dat hij zijn persoonlijke ambitie opzij schuift ten faveure van de partij, is geen optie omdat dat tegen alles indruist waar hij zijn leven lang voor heeft gestaan.

Ook de officiële reden die hij gaf, was opmerkelijk. „Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt”, zo liet hij optekenen in Elsevier. Die zin moeten we eens even tot ons laten doordringen. Het probleem is zijn imago. En wat is dat imago dan? Dat van een achterbakse slang die alleen maar uit is op macht. Is dat imago onjuist? Nee, dat zegt hij niet. Het zit het CDA alleen maar in de weg. En daarom offert hij zich op. Maar als hij zich werkelijk zou opofferen, zou dat betekenen dat zijn imago niet klopt. Dan had hij dat net zo goed kunnen zeggen, dat was sterker overgekomen. En als zijn imago wel klopt en hij zegt dat hij zich opoffert, kan dat alleen maar betekenen dat hij doet alsof hij zich opoffert omdat hij een achterbakse slang is die alleen maar uit is op macht.

Het slagingspercentage van rokers die stoppen ligt onder de vijf procent. Voor politici die stoppen met macht ligt dat aanmerkelijk lager.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer