Songfestival wordt 'reünie' The Voice

Is de kandidatenselectie voor het Nationaal Songfestival oneerlijk verlopen? Vijf van de zes gekozen kandidaten hebben ook meegedaan aan The Voice of Holland. En beide programma’s worden geproduceerd door John de Mol. „Het is allemaal voorgekookt”, zei Dries Roelvink, die ook meedeed aan de verkiezing maar niet gekozen werd, tegen het AD vanmorgen. In totaal deden 490 artiesten auditie voor een plaatsje bij het Nationaal Songfestival.

Zelfs de politiek roerde zich even in deze kwestie. Jasper van Dijk (SP) overwoog om Kamervragen te stellen over de mogelijke „oneerlijke kandidatenselectie”. Bij nader inzien ziet hij daar toch vanaf. „De TROS, die het Nationaal Songfestival uitzendt, heeft de jury samengesteld. De omroep zal altijd zeggen dat ze de beste deelnemers hebben gekozen. Dus heeft vragen stellen aan de minister geen zin.”

Kamerlid Van Dijk vindt het nog wel erg toevallig dat vijf van de zes kandidaten aan beide programma’s mee hebben gedaan.

Bij Talpa, de productiemaatschappij van John de Mol, zijn ze verbijsterd over de commotie. Woordvoerder Thomas Notermans: „Van de zes kandidaten heeft er één een contract bij Talpa. Dat is Kim de Boer. Verder is het kennelijk zo dat er erg goede mensen meedoen aan The Voice.”