Serie gecoördineerde aanslagen op shi'itische doelwitten Irak: 78 doden

Bij een serie gecoördineerde aanslagen in Irak zijn gisteren zeker 78 mensen om het leven gekomen. Nog eens 140 mensen raakten gewond. Doelwit van de aanslagen waren shi’itische moslims, die een meerderheid vormen in Irak. Vermoedelijk werden de aanslagen gepleegd door sunnitische extremisten. Het gaat om de dodelijkste dag in Irak sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen eind vorig jaar.

Enkele dagen na het vertrek van de Amerikanen werden bij aanslagen in Bagdad zestig mensen gedood. Ook toen waren shi’ieten doelwit.

De aanvallen van gisteren begonnen ’s ochtends met een reeks aanslagen in shi’itische wijken in Badgad. In Sadr City ging een bom bevestigd aan een bromfiets af bij dagloners die stonden te wachten op werk. Bij een theewinkeltje ging even later ook een bom af. Sadr City is de grote shi’itische sloppenwijk van Bagdad en tevens een belangrijk bolwerk van de rebelse, anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Muqtada Sadr.

In Kadhimiya, een andere grote shi’itische wijk, ontploften vervolgens gelijktijdig twee autobommen, op verschillende plekken. In totaal vielen in Bagdad dertig doden. Zeventig mensen raakten gewond.

Een groep shi’itische pelgrims werd enkele uren later door een zelfmoordterrorist aangevallen nabij de stad Nasiriyah, 320 kilometer ten zuidoosten van Bagdad. De pelgrims waren op weg naar de heilige shi’itische stad Karbala, ten zuiden van Bagdad, voor de shi’itische feestdag Arbaeen. Op die dag wordt de dood herdacht van de in de zevende eeuw op het slagveld omgekomen imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed en veel shi’itische pelgrims maken voor dit feest een reis naar Karbala. Bij deze aanslag vielen in totaal 48 doden en 68 gewonden.

Volgens waarnemers lopen de sektarische spanningen steeds verder op sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen. Gelijktijdig met dat vertrek is ook een hoogoplopende politieke ruzie tussen shi’ieten en sunnieten uitgebroken, hoewel de timing daarvan min of meer toevallig is. Die ruzie draait om het arrestatiebevel tegen de sunnitische vicepresident Tareq Hashemi. De seculiere, maar overwegend sunnitische Iraqiya-partij boycot vanwege dat bevel het parlement en beschuldigt de shi’itische premier Nouri Maliki van het monopoliseren van de macht. (AP, Reuters)