Proces Van der Sloot gaat woensdag verder

Joran van der Sloot komt de rechtszaal binnen in de Lurigancho-gevangenis in Lima. Foto Reuters.

De aanklager in de rechtszaak tegen Joran van der Sloot heeft zoals eerder al was aangekondigd dertig jaar gevangenisstraf geëist tegen Joran van der Sloot. De zitting is geschorst op verzoek van Van der Sloot en de zaak wordt op woensdag 11 januari hervat.

In de Peruaanse hoofdstad Lima begon vandaag het proces tegen Van der Sloot, rondom de dood van de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores. De twee brachten de avond van 29 op 30 mei 2010 samen door in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad. Later werd zij dood gevonden in de hotelkamer van Van der Sloot. Van der Sloot vluchtte naar buurland Chili, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Peru.

De 24-jarige Van der Sloot betrad zichtbaar moe maar redelijk ontspannen de rechtszaal waar hij drie vrouwelijke rechters trof, meldt persbureau Novum. De aanklager beschreef uitgebreid hoe de Nederlander volgens hem Stephany Flores heeft geslagen en gewurgd. Van der Sloot gaf in de rechtszaal aan de aanklacht te hebben begrepen, maar dat hij meer tijd wil voor een reactie.

De advocaat van Van der Sloot verklaarde eerder dat het volgens hem gaat om moord in een emotionele opwelling. In dat geval is er sprake van doodslag en niet van moord gevolgd door diefstal, zoals de aanklacht luidt. Voor doodslag kan Van der Sloot acht tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Die advocaat liet voor de rechtszaak begon weten dat er een goede kans bestaat dat zijn cliënt schuld zal bekennen, om zo in aanmerking te komen voor strafvermindering, maar dat een beslissing hierover nog genomen moet worden, meldt persbureau AP.

    • Dirk-Jan Zom