Pechstein neemt leiding over, Wüst tweede op EK

Claudia Pechstein in actie op de 3.00 meter. Foto Reuters

Ireen Wüst staat na de eerste dag van het EK allround in Boedapest tweede in het algemeen klassement. De Goirlese heeft na twee afstanden zes honderdsten achterstand op de Duitse routinier Claudia Pechstein, meldt persbureau Novum. Wüst stortte na haar tweede plaats op de 500 meter in het laatste deel van de 3000 meter volledig in en werd met 4.22,59 minuten vijfde.

De winst ging naar Martina Sablikova die zich met een baanrecord revancheerde voor haar matige 500 meter. De Tsjechische reed met 4.16,09 de oude toptijd van Renate Groenewold uit de boeken. Ook Natalia Czerwonka (4.19,41) en Pechstein (4.19,71) mochten de gang naar het podium maken. Sablikova staat nu vierde, achter Czerwonka.

De andere Nederlanders lijken kansloos voor een podiumplek. Diane Valkenburg werd weliswaar vierde op de 3000 meter in 4.21,29, maar staat zesde in het algemeen klassement. Linda de Vries, die zevende werd in 4.25,39, staat een plaats daarachter. Annouk van der Weijden noteerde met 4.28,84 de twaalfde tijd en staat in de rangschikking elfde.

    • Dirk-Jan Zom