pas verschenen

David Brooks: Het Sociale Dier. De verborgen oorsprong van liefde, karakter en succes. Vertaald door Rogier van Kappel, 508 blz. € 29,95

Vertaling van Amerikaanse bestseller uit 2010 over het belang van sociale intelligentie: de mens is in de eerste plaats een groepsdier.

Patrick van den Hanenberg: De Kleine Komedie. Een geschiedenis. Nijgh & Van Ditmar, 224 blz. € 29,95

Geschiedenis van het kleinkunsttheater aan de Amstel in Amsterdam, waarvan de geschiedenis in 1786 begon als Théatre Français sur l’Erwtenmarkt. Boek verschijnt 9 januari.

Jón Kalman Stefánsson: Het verdriet van de engelen (Englanna). Vert. Marcel Otten, Anthos, 328 blz. € 21,95

Nieuwe roman van de IJslandse auteur van Hemel en hel, door Kester Freriks geprezen als een ‘prachtige, korte roman’. (Boeken, 21.01.11)

Els Kiewik-Peters: De toekomst heeft een lang verleden. Biografie van twee Hilversumse dwangarbeiders 1944/45 in Nazi-Duitsland. Aspekt, 324 blz. € 19,95

Schrijfster verhaalt van de tewerkstelling in nazi-Duitsland van haar vader en grootvader aan de hand van foto’s, brieven en kaarten. Voorwoord van Ad van Liempt.

Frans Pluijmakers e.a.: Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur. Uitgeverij CKZ, 256 blz. € 28, 95

Overzicht van officiële en onofficiële van katholieke bidprentjes en ander religieus drukwerk waarmee alle Nederlandse katholieken van boven de 50 zijn opgegroeid.

Meg Rosoff: In het begin was er... BOB. Vertaald door Jenny de Jonge. Moon, 256 blz. € 17,95

Nieuw boek van jeugdboekenster Rosoff, over hoe een wereld geschapen door een achttienjarige jongen eruit zou zien, ‘inclusief een heleboel verrukkelijke meiden’.

Manfred Sellink: Bruegel. Het volledige werk. Ludion, 303 blz. €49,90

Uitgeverij Ludion viert zijn 20-jarig jubileum met een fors boek over leven en werk van Pieter Bruegel de Oude, waarin Manfred Sellink, directeur Brugse musea, al diens 16de-eeuwse schilderijen, tekeningen en gravures beschrijft en in een culturele context plaatst.

Marten Toonder: De nieuwe ijstijd. De Bezige Bij, 82 blz. € 7,50

Eerste van bijzondere uitgaven van Olie B. Bommel en Tom Poes in het Toonderjaar 2012, het 100ste geboortejaar van striptekenaar Marten Toonder. De nieuwe ijstijd, voor het eerst uitgebracht in 1947, kreeg een voorwoord van NRC Handelsblad-redacteur Karen Knip.

Craig Walzer: Soedan. Verhalen van ooggetuigen (Out of Exile). Vert. Irene Ketman, Lebowski, 476 blz. € 22,50

Studie over gedwongen migratie in Sudan, naar aanleiding van een ontmoeting tussen de auteur en schrijver Dave Eggers (Wat is de wat).

Stefan Zweig: Schaaknovelle. Vertaald door Willem van Toorn. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 104 blz. € 4,95

Klassieker van Stefan Zweig is het januarideel van de Perpetua-reeks. De hele reeks ligt deze maand met 25 procent korting in de winkel.