Ook (niet) beroemd om het verkeerde boek

Douglas Hofstadter

Taalvirtuositeit is niet te vertalen, hooguit is de virtuositeit in de vertaling opnieuw te bereiken. Maar wiens virtuositeit is het dan? Douglas Hofstadter heeft daar een boek over geschreven: Le Ton beau de Marot. En dat is een veel mooier boek dan Gödel Escher Bach, waar Hofstadter bekend mee is geworden.

Christine Karman

Siegfried Lenz

Siegfried Lenz (geb. 1926) is vooral bekend door Heimatmuseum (1978), een roman die de geschiedenis van Lenz’ geboorteland Masuren schildert. In 15 lange hoofdstukken. Prachtige hoofdstukken, maar soms net iets té lang.

De twaalf beknopte verhalen van Der Geist der Mirabelle hebben precies de goede lengte [...] Met een licht kritische ondertoon geeft Lenz in deze twaalf petites histoires een onvergetelijke indruk van de zwakheden en eigenaardigheden van de Feddersens – of misschien toch van ieder mens?

Tieske Slim

Jane Austen

Gewaagder dan Pride and Prejudice, Sense and Sensibility of Emma is Jane Austens laatst voltooide roman Persuasion (1818). [...] Zette Austen al in haar vroegere werk de beknellende positie van vrouwen in bemiddelde kringen met ironie neer, in Persuasion bereikt haar vileine humor een hoogtepunt.

Ineke Riem

Nabokov/Nescio

Ik heb ik twee suggesties. Ten eerste buitenlands: van Nabokov is Lolita het beroemdst, maar ik vind De gave veel beter – meer eenheid in stemming, thema. Ten tweede binnenlands, Nescio. Tis allemaal prachtig, daar niet van, ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’, heel beroemd ook, maar ik vind dat ‘Insula Dei’ (in Boven het dal) veel beter is, omdat de schrijver erin slaagt niet alleen melancholisch te zijn, maar er ook over te reflecteren.

Tom Engel

Kurt Vonnegut

Naar mijn mening is een eerdere, minder autobiografische roman van Kurt Vonnegut beter dan Slaughterhouse-Five. Uit Cat’s Cradle (1963) spreekt een zelfde cynische, humoristisch-pessimistische kijk op het leven, maar nu ook over de zin en onzin van religie.

Over wetenschap. Over de manier waarop mensen zich identificeren met vrij willekeurige groepen. Over hoe ingewikkeld de wereld is en hoe mensen er verbanden in zien die er niet zijn.

Kelly de Haan, Uithoorn

George Orwell

Hoewel 1984 en Animal Farm nog steeds fantastische boeken zijn, maakte Orwells Coming up for Air (‘Happend naar lucht’) uit 1939 het meeste indruk op mij.

Vincent Brongers

Curzio Malaparte

Curzio Malaparte is bekend om zijn boek Kaputt. Als dat boek het waard is om te lezen, dan is De huid een absoluut meesterwerk uit de wereldliteratuur dat u niet ongelezen kunt laten.

Geert Wubs

Willem Elsschot

In de kerstvakantie heb ik Lijmen / Het been van Willem Elsschot herlezen, waarvan ik als middelbare scholiere zoveel genoten had. Al bij de eerste alinea kreeg ik last van een tegenzin die niet meer wegging.

Met veel plezier trek ik daarentegen regelmatig de Verzen uit mijn boekenkast.

Saskia van der Linden

Hubert Selby, jr

Beroemd om Last Exit to Brooklyn maar lees eerst The Demon. Parel van de zelfkant.

Rogier van Nierop

Theo Thijssen

Niet Kees de Jongen maar Egeltje is het mooiste boek van Theo Thijssen.

Elly Abas

Dostojevski

Niet Misdaad en straf, maar De gebroeders Karamazov is zijn meesterwerk.

L. van Til

De winnaaars...

... zijn Dineke Grijpma, Frank Wassenberg en Joshua Peeters. Zij ontvangen een van de nieuwjaarsboekjes van de Nederlandse uitgeverijen.