NMa stopt met onderzoek prijsafspraken reisbranche

Door een onzer redacteuren

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) staakt zijn onderzoek naar de reisbranche. De kartelwaakhond heeft volgens een woordvoerder „geen indicaties” van verboden prijsafspraken.

De NMa begon zijn onderzoek na tips dat reisagenten en touroperators met elkaar hadden afgesproken geen kortingen te geven aan klanten. Websites met kortingen zouden bovendien massaal worden geboycot door de branche. Onderzoek van de NMa heeft echter geen aanwijzingen opgeleverd dat er op grote schaal prijsafspraken worden gemaakt. Wel lieten een aantal reisagenten weten dat zij dachten dat ze niet zelfstandig kortingen mochten geven aan klanten, op grond van de ‘Algemene Agentuurvoorwaarden’ van de branchevereniging ANVR. In deze voorwaarden staat dat er een „een level playing field” moet zijn op het gebied van „prijzen, beschikbaarheid en voorwaarden” tussen touroperators en de reisbureaus die de reizen van de operators verkopen. Tijdens gesprekken met de NMa, begin dit jaar, lieten verschillende reisbureaus weten dit voorschrift op te vatten als een verbod om kortingen te bieden aan reizigers.

Volgens een woordvoerder van de NMa was het niet de bedoeling van de regels. „Iedereen moet vrij kunnen ondernemen. Waar het om ging is dat een touroperator niet de dupe mag worden van de kortingen die een reisbureau geeft.”

Na overleg tussen de NMA en de ANVR heeft de branchevereniging besloten de passage aan te passen. Daarmee is de NMa tevreden, zo laat een woordvoerder weten. „Door de bepaling was er een potentieel risico”, zegt een woordvoerder. „Daarom hebben gevraagd de passage aan te passen.”

Afgezien van de ‘potentieel verstorende’ bepaling in de ANVR-regels, heeft de NMa geen onregelmatigheden aangetroffen in zijn onderzoek. Branchevereniging ANVR laat daarom weten tevreden te zijn met de uitkomsten. „Dit is voor de ANVR een bevestiging dat zij een juiste en correcte werkwijze hanteert.”

De ANVR is de belangenbehartiger van zo’n 1550 en 200 touroperators in Nederland. De reisbranche in Nederland is jaarlijks goed voor zo’n 10 miljard euro aan omzet. De NMa laat weten dat zij gaat controleren of de aanpassing in het reglement „ook in de toekomst gehandhaafd blijft”.

De reissector is volgens de NMa een belangrijke sector in de Nederlandse economie. „De NMa blijft de reisbranche dan ook zeer nauwlettend volgen op mogelijk mededingingsbeperkend gedrag”, zo meldt de kartelwaakhond in zijn persbericht. Vorige maand startte de NMa eveneens een groot onderzoek uit naar verboden prijsafspraken in de Telecomsector.