Naar Ajax

Ajax en AZ moeten op 19 januari dus hun bekerwedstrijd overdoen, omdat een Ajax-supporter de doelman van AZ aanviel. De webjongens van nrc.nl, dol op filmpjes van alle actievoersters ter wereld, mits naakt; van politici die naar damesbillen gluren; van mannen die vuurpijlen vanuit hun achterste lanceren: die jongens trokken hun braafste gezicht en stelden voor om de wedstrijd, naar Turks voorbeeld, te laten bijwonen door uitsluitend vrouwen en kinderen.

Ik las dit sympathieke stuk, me voorstellend hoe de hoop van NRC Media het plan onder het genot van nog een paar energy-drinks collectief uitbroedde naast de nieuwe kalender van Sports Illustrated, er onderwijl wat tweetjes en updatejes bij tikkend voor hun honderden volgers en vrienden, voorzien van uitdrukkingen als *proest* en *kuch*: de ironietekens van deze internetgeneratie.

Maar je moet een goed idee niet in de bek kijken, dus ik was meteen vóór, en al helemaal toen ik las hoe hoogmoedig de KNVB het plan aanvankelijk linea recta naar de prullenbak verwees. Ik had toen de VPRO-documentaire over het damesblad Libelle nog niet gezien, die me enige angst inboezemde. Er bestaat dus een griezelig passief-agressief type Libelle-redactrice, maar zijn zij met voldoende om een heel stadion te vullen?

Ik woon niet ver van stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht. Als er wedstrijden zijn, worden hier de straten afgesloten. Laatst, even na de rellen met FC Twente, wandelde ik met mijn zoon (9) die kant op. Ah, daar was onze eerste kapotgeslagen abri al. De verbijsterde blik van mijn zoon, die in Amerika opgegroeide met gezellige honkbalwedstrijden. Onze voeten, krakend in glasscherven, en de schaamte die dan opwelt: dit land is jouw land.

Dus ja, ik zou toch wel naar die wedstrijd in Amsterdam willen gaan, met mijn kinderen. We vergeten even dat er een karatetrap en een pr-offensief van een club met meer dan een imagoprobleem voor nodig waren. We doen voor één keer alsof voetbal als honkbal is, in Nederland.

Ajax heeft de KNVB nu gevraagd of het mag. De hoofdtrainer en technisch directeur van AZ is ook *proest* voor: ‘Alles is beter dan spelen zonder publiek’.

Dankjewel, Toon Gerbrands.

En kijk aan: de KNVB verzoekt Ajax nu „een plan van aanpak in te dienen waarin een aantal voorwaarden geconcretiseerd” worden.

Mag ik ook even concretiseren? Zet dan een vrouwelijke commentator op die wedstrijd – Barbara Barend? Vervang de mannen die zo eindeloos in sportprogramma’s over voetbal praten ook eens door vrouwen. Laat ze de presentatoren vervolgens helemaal gek maken door over buitenspel te discussiëren. Voor een beetje zoete wraak.

En o ja. Laat de wedstrijd voor vrouwen en kinderen die donderdagmiddag niet op het geplande tijdstip, om 14.30 uur beginnen, heren. Dat is onder schooltijd.

    • Margriet Oostveen