Maatregelen tegen hoogwater in Limburg - problemen in Dordrecht

Hoogwater op land nabij het Groningse Tolbert. Gisteren werden bewoners in deze regio geadviseerd te evacueren. Het grootste gevaar is inmiddels geweken. Foto AP / Peter Dejong

De waterschappen in Noord-Limburg nemen maatregelen tegen het wassende water in de Maas. Op verschillende plaatsen worden dijken verhoogd en pompen neergezet. Op de grote rivieren wordt maandag de hoogste waterstand verwacht. Dat meldt persbureau Novum.

Vooralsnog levert de huidige afvoer geen gevaar voor overstromingen op. De situatie is nog niet zo ernstig als in Friesland en Groningen, waar in de afgelopen dagen grote gebieden onder water kwamen te staan. Vanochtend moesten zo’n achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post verplicht hun huizen verlaten omdat een kritieke situatie is ontstaan bij de dijk aan het Eemskanaal. Ter hoogte van Woltersum sijpelt water door de dijk.

Verschillende voorzorgsmaatregelen

De verwachting is dat de waterafvoer in de Maas na het weekeinde het hoogst is. Daarom worden verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. In onder meer Venlo, Arcen en Blerick worden aluminium schotbalken op elkaar geplaatst, aldus het waterschap Peel en Maasvallei. Waterschap Roer en Overmaas plaatst vrijdag waterpompen in Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo. Ook worden op verschillende plaatsen de zijbeken in de gaten gehouden.

Gelderland: veertien meter boven NAP

Ook in Gelderland wordt rekening gehouden met hoogwater. Het waterpeil in de Rijn bij Lobith stijgt vermoedelijk ook maandag naar het hoogste punt. De peilstokken geven dan veertien meter boven NAP aan. Dat is nog ruim een meter lager dan de hoogste stand van vorig jaar. In januari bereikte de Rijn toen een waterstand van 15.15 meter boven NAP.

Waterschap Rijn en IJssel verwacht niet dat de waterstand voor problemen gaat zorgen. Mogelijk lopen een aantal uiterwaarden tussen Spijk en Deventer onder. Wel worden extra inspectierondes gehouden rond dijken en gemalen.

Wateroverlast in en rond Dordrecht

Ook tientallen inwoners van Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hebben vannacht te maken gekregen met wateroverlast. Vooral in Dordrecht liepen kelders en woningen onder, aldus een woordvoerder van de brandweer.

In Dordrecht steeg het water vannacht naar het hoogste punt, tussen de 2,35 en 2,40 meter boven NAP. “Dat was verwacht en we hebben de mensen ook gewaarschuwd, maar overlast hou je toch.”

De brandweer is vanochtend begonnen met het leegpompen van de kelders en woningen.

    • Lex Boon