Kortkolom media

Twitter moet gegevens Rob Gonggrijp afstaan

Rotterdam. Twitter moet persoonlijke gegevens van de Nederlander Rob Gonggrijp en twee andere gebruikers afstaan aan de Amerikaanse justitie. Een rechter in Virginia heeft deze week een hoger beroep van Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Brigitta Jonsdottir en beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum afgewezen. De Amerikaanse justitie wil de gegevens gebruiken in het onderzoek naar het lekken van geheime gegevens via Wikileaks. De drie hebben (of hadden) banden met de klokkenluidersorganisatie van Julian Assange. Gonggrijp, Jonsdottir en Appelbaum hadden de rechter in hoger beroep verzocht een beslissing over de openbaarmaking van hun Twittergegevens aan te houden totdat er meer duidelijkheid zou zijn over de Wikileaks-zaak. De rechter stelde woensdag echter dat volgens de Amerikaanse overheid op „overweldigende wijze” recht heeft op de gegevens.

In november bepaalde een lagere rechter al dat Twitter de gegevens moest openbaren. Gonggrijp stelde destijds dat de beslissing nauwelijks persoonlijke consequenties voor hem zouden hebben. „Er is weinig wat je kan met de bestanden die Twitter over mij bijhoudt.” Volgens Gonggrijp staan echter grotere belangen op het spel. „Dit is geen goede uitspraak voor online privacy.” (NRC)

Uitzending Gemist boekte record in 2011

Rotterdam. Kijkers hebben vorig jaar meer dan 206 miljoen programma’s opgevraagd via Uitzending Gemist, de ‘onlinevideotheek’ van de Nederlandse publieke omroepen. Dat is 16 procent meer dan het jaar ervoor. Gebruikers keken niet alleen tv-uitzendingen terug via de pc en de laptop maar ook op tabletcomputers en smartphones. Uitzending Gemist heeft deze week ook de nieuwe website live gezet. In de afgelopen maanden is het videosysteem helemaal opnieuw opgebouwd. Het archief bevat 90.000 uitzendingen vanaf 2005. Het meest opgevraagde programma van 2011 was een aflevering van jeugdserie Spangas, die 8,7 miljoen keer werd bekeken. Daarna volgen een editie van Klokhuis (4,7 miljoen) en Huisje Boompje Beestje (4,3 miljoen).

RTL verkoopt belang in Griekse tv-zenders

Rotterdam. RTL Group, het grootste televisieconcern van Europa, trekt zich terug uit Griekenland. Het Duitse concern verkoopt zijn meerderheidsbelang van 70 procent in Alpha Media Group. Koper is medeaandeelhouder Dimitris Contominas. Gerhard Zeiler, bestuursvoorzitter van RTL Group, noemt de zware economische crisis in Griekenland de belangrijkste reden om uit het land te vertrekken. De lokale advertentiemarkt is de afgelopen drie jaar met 50 procent gekrompen. RTL bezit 48 televisiezenders en dertig radiostations in tien landen, waaronder RTL 4, 5, 7 en 8 in Nederland. (NRC)

Huffington Post nog niet naar Nederland

Rotterdam. De populaire Amerikaanse website The Huffington Post wil de komende twee jaar zijn internationale activiteiten aanzienlijk uitbreiden. Maar Nederland is nog niet aan de beurt. Het blog, opgericht door Arianna Huffington en vorig jaar voor 315 miljoen dollar (246 miljoen euro) gekocht door AOL, opent dit jaar tien internationale edities. Dat zei Jimmy Maymann, verantwoordelijk voor de internationale expansie van het bedrijf, deze week in de Britse zakenkrant Financial Times. De komende maanden begint de site in Frankrijk een lokale editie in samenwerking met onder meer het dagblad Le Monde. „We hebben nog geen directe plannen in Nederland”, zegt Maymann desgevraagd via Twitter. „Maar het staat op de lijst voor een volgende groep landen. Alleen nog niet dit jaar.” The Huffington Post trekt circa 40 miljoen bezoekers per maand. (NRC)