Kortkolom economie

Recordaantal Nationale Hypotheek Garanties

Rotterdam. In 2011 hebben 136.500 huishoudens een hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. Sinds de introductie van de garantie voor hypotheekleningen in 1995 is dit aantal niet zo hoog geweest. Ook het aantal huishoudens dat aanspraak moest doen op het waarborgfonds steeg flink. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van de stichting achter de NHG. Bij een hypotheek met een NHG wordt een bedrag van 350 duizend euro gegarandeerd. Mocht de huiseigenaar tijdelijk of permanent niet meer kunnen voldoen aan de hypotheeklasten, dan springt het waarborgfonds bij. Bij een gedwongen verkoop blijft hierdoor geen restschuld over. Ongeveer 98 duizend van de vorig jaar afgegeven garanties zijn gebruikt voor de aankoop van een woning. Dit is evenveel als een jaar eerder, ondanks de daling van het aantal woningverkopen. Daarnaast hebben 33 duizend huiseigenaren een beroep gedaan op de NHG-garantie om met het geleende geld hun huis te verbouwen. Dat is 37 procent meer dan in 2010. Volgens NHG komt deze stijging door tijdelijke verlaging van de btw op woningverbetering. Deze liep in juli 2011 af. (Novum)

Banken parkeren weer recordbedrag bij ECB

Rotterdam. Europese banken hebben donderdag wederom flink gebruik gemaakt van de eendagsdeposito van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit meldt de ECB vrijdag. Banken brachten donderdag een recordbedrag van meer dan 455 miljard euro onder in de eendagsdeposito van de ECB. Op dinsdag en woensdag stalden de banken al recordbedragen van respectievelijk iets meer dan 453 miljard en bijna 444 miljard. Sinds augustus 2011 maken de Europese banken in toenemende mate gebruik van de eendagsdeposito, waarvoor een rentetarief van 0,25 procent geldt, omdat ze de veiligheid van het onderbrengen van kapitaal verkiezen boven de optie aan andere banken te lenen. Toch zeggen analisten dat het toenemend stallen van geld niet perse gebaseerd hoeft te zijn op spanningen tussen banken. Het zou ook een gevolg zijn van het beleid van de ECB om de interbancaire geldmarkt te voorzien van liquiditeit om zo een kredietcrisis te midden van de Europese schuldencrisis te voorkomen. (Dow Jones)

‘Frankrijk overweegt nationalisatie Dexia’

Rotterdam. De Franse overheid overweegt zijn deel van de Frans-Belgische bank Dexia te nationaliseren. Dit bericht de zakenkrant Les Echos vrijdag. In oktober kwamen de Franse staatsbank Caisse des Depots de Consignations en La Banque Postale nog overeen om in de eerste helft van 2012 een nieuwe bank op te richten. Hierin zouden Dexia Credit Localen Dexia Munical Agency onder gebracht worden. Daarvoor zouden de Franse en Belgische overheid zich dan garant kunnen stellen. Volgens Les Echos lopen de kosten voor zulke garanties door het verergeren van de schuldencrisis in de eurozone fors op. Een definitieve overeenkomst is nog niet gesloten omdat nationaliseren politiek gevoelig ligt, aldus de krant. (Novum/Dow Jones)

Werkloosheid eu-zone stabiel op 10,3 procent

Rotterdam. De werkloosheid in de eurozone is in november conform de verwachting ongewijzigd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt vrijdag Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. In de landen waar wordt betaald met de euro bleef de werkloosheid met 10,3 procent ongewijzigd ten opzichte van oktober. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in december verder verslechterd, meldde Eurostat. De index voor het consumentenvertrouwen verslechterde naar -21,1, van -20,4 een maand eerder. (Novum/Dow Jones)