Kortkolom buitenland

‘Tientallen doden bij aanslag Damascus’

Amman. Bij een zelfmoordaanslag in de wijk Maidan in de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanochtend enkele tientallen doden en gewonden gevallen. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Volgens sommige berichten was een gebouw van de geheime dienst het doelwit van de aanslag, volgens andere een politiebus. Twee weken geleden waren er ook aanslagen in Damascus, op gebouwen van de geheime dienst. Daarbij vielen 44 doden. Bij de al tien maanden durende opstand tegen president Assad zijn inmiddels meer dan 5.000 doden gevallen. Een waarnemersmissie van de Arabische Liga, die is uitgebreid van 100 naar 140 leden, slaagt er tot nu toe niet in om geweld van regime tegen betogers tegen te gaan. De Arabische nieuwszender Al Arabiya meldde vanochtend dat missieleden door regeringstroepen zijn beschoten. Dat bericht is niet bevestigd. (AFP, AP)

Man van Timosjenko zoekt asiel in Tsjechië

Kiev. De echtgenoot van de Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko heeft politiek asiel aangevraagd in Tsjechië, zo heeft de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg vandaag bevestigd. Volgens hem is er nog geen beslissing genomen. Tsjechië heeft eerder asiel verleend aan tegenstanders van de huidige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en dat leidde tot diplomatieke spanningen. Timosjenko werd vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik, in een zaak die volgens de EU politiek gemotiveerd is. Ze is overgeplaatst naar een speciale gevangenis op een afgelegen locatie. Dat gebeurde enkele dagen nadat ze Janoekovitsj in een open brief ze beschuldigde van landverraad, omdat hij belangrijke gaspijpleidingen aan Rusland zou willen verkopen. (Reuters)

Zes doden bij aanval op Nigeriaanse kerk

Kano. In het noorden van Nigeria zijn donderdag zes mensen gedood tijdens een beschieting van een kerk in de staat Gombe. Dinsdag waarschuwde de fundamentalistische sekte Boko Haram dat christenen nog drie dagen hadden om het noorden – waar overwegend moslims wonen – te verlaten. Het noorden van Nigeria wordt al maanden geteisterd door sektarisch geweld. President Jonathan Goodluck kondigde maandag de noodtoestand af in verschillende noordelijke staten. (Reuters)

Fiji zal noodtoestand toch niet opheffen

Suva. De regering van Fiji heeft, een dag voor opheffing van de in 2009 afgekondigde noodtoestand, maatregelen afgekondigd om zijn greep op de openbare orde te versterken. Het omstreden militaire bewind acht dat nodig om terrorisme en economische sabotage te bestrijden. Ook moet de wet op de openbare orde schending van raciale en religieuze gelijkheid voorkomen. De oppositie heeft geen vertrouwen van het regime dat beloofde een proces van democratisering in 2014 te voltooien met vrije verkiezingen. Zo werd wel de censuur afgeschaft, maar staan er hoge boetes op berichten die het regime onwelgevallig zijn. (AP)

Jankovic gaat kabinet formeren in Slovenië

Ljubljana. De Sloveense supermarkt-miljardair Zoran Jankovic is door de president gevraagd een kabinet te formeren. De centrum-linkse partij van Jankovic, oud-burgemeester van de hoofdstad Ljubljana, werd bij recente verkiezingen verrassend de grootste, met 28,5 procent. Jankovic zal met drie andere partijen overeenstemming moeten bereiken om een absolute meerderheid te krijgen, een naar verwachting moeizaam proces nu het land kampt met een zware economische crisis. (AFP, Reuters)