Kortkolom binnenland

Geen straf voor helft mensenhandelaren

Den Haag. Iets minder dan de helft van de verdachten die terechtstonden voor mensenhandel, kreeg geen straf. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM). In 58 procent van de gevallen in de periode 2006-2010 kwam de rechter tot een veroordeling. Volgens de onderzoekers blijft het lastig om tot een veroordeling voor mensenhandel te komen. Het Openbaar Ministerie handelde jaarlijks gemiddeld 200 mensenhandelzaken af. Daarvan kwamen er ongeveer 130 voor de rechter. De overigen worden bijvoorbeeld door gebrek aan bewijs niet vervolgd. Van de 130 verdachten werd dus 58 procent veroordeeld. In bijna alle zaken (91 procent) legde de rechter een onvoorwaardelijke of deels voorwaardelijke celstraf op. Daarvan was ruim de helft niet langer dan een jaar. (Novum)

Vuurwerk veroorzaakt tientallen gewonden

Rotterdam. Tijdens de jaarwisseling zijn dit jaar zeker 25 mensen zwaargewond geraakt door vuurwerk. Het gaat met name om handletsel, verwondingen in het gezicht en brandwonden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vandaag, op basis van cijfers van plastisch chirurgen uit het land. Daarnaast liepen ook minstens dertig mensen oogletsel op, maar daarvan zijn nog geen definitieve cijfers beschikbaar. In totaal werden vijf handen geamputeerd. Verder moet een groot aantal slachtoffers een of meerdere vingers missen. Een aantal gewonden werd slachtoffer van een zelf gefabriceerde vuurwerkbom. De meeste slachtoffers zijn jongemannen. Een aanzienlijk deel daarvan is minderjarig. (Novum)