Knot: meer geld voor noodfonds

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt dat Duitsland het grootse obstakel is in pogingen de omvang van het Europese noodfonds te vergroten. Dat zei Knot gisteren in extra uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Volgens Knot staat het vast dat er meer geld nodig is om de Europese staatsschuldencrisis te bestrijden. De Duitse bondskanselier Merkel heeft tegenstander van een groter noodfonds. Toen het noodfonds vorig jaar werd vergroot van 440 naar 780 miljard heeft Merkel het Duitse parlement beloofd niet om nog een verhoging van de Duitse bijdrage te vragen. De Nederlandse regering is niet per se tegen een verdere verhoging.

Knot zei tijdens de uitzending ook dat hij niet bang is voor de dalende waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Een daling is volgens Knot een gewoon onderdeel van wisselkoersfluctuaties. In historisch perspectief bezien is de koers van de euro uitermate stabiel, aldus Knot, die in juli Nout Wellink opvolgde als president van DNB.