Jack de Vries ‘sluit terugkeer naar de politiek niet uit’

Foto NRC / Roel Rozenburg Jack de Vries sluit niet uit "weer wat in de politiek te gaan doen". Foto NRC / Roel Rozenburg

Jack de Vries noemt verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA “een optie”. Hij sluit zelf “een terugkeer naar de politiek niet uit”.

Dat hij nu genoemd wordt als mogelijke kandidaat noemt hij “sympatiek”. Maar “het is wel voorbarig en niet aan de orde”.

Update 14.27 uur: Jack de Vries noemt kandidaatschap ‘nog voorbarig’
Eerst stond in dit bericht dat De Vries zijn kandidatuur “een optie” had genoemd. Daarna twitterde hij dit:

Twitter avatar JackdeVries Jack de Vries Net NRC gebeld over onterecht bericht. Ik heb lijsttrekkersverkiezingen een optie voor het CDA genoemd en zeker mijzelf niet als kandidaat!

Aan de telefoon zei hij dat niet zijn kandidatuur de optie was, maar het concept van lijsttrekkersverkiezingen. De Vries heeft een nieuwe tweet over zijn positie gestuurd:

Twitter avatar JackdeVries Jack de Vries Faire reactie van NRC: ze gaan het bericht aanpassen. Nu nog hopen dat andere media dat meekrijgen want aan werken kom ik niet meer toe zo.

Het CDA zit al sinds het aftreden van Jan Peter Balkenende, twintig maanden geleden, zonder politiek leider.

‘De Jager is potentiële kandidaat, maar niet beschikbaar’

Nu vicepremier Maxime Verhagen heeft laten weten niet beschikbaar te zijn voor deze functie zijn er maar weinig logische kandidaten over. Minister van Financiën Jan Kees de Jager is populair binnen zijn partij, maar het is onduidelijk wat hij zou willen met het CDA en heeft bij herhaling benadrukt geen interesse te hebben. Ook De Vries vindt De Jager een potentiële kandidaat, “maar hij is niet beschikbaar”.

De Vries (43) was het afgelopen decennium een van de gangmakers binnen de partij. Hij was voorlichter, politiek assistent van de premier en hij leidde verkiezingscampagnes. In 2007 werd De Vries staatssecretaris van Defensie. In 2010 trad hij af wegens een verhouding met een toenmalige ondergeschikte, een adjudant. Op het moment is hij lobbyist bij het bedrijf Hill & Knowlton.

De Vries maakt ook deel uit van het zogeheten Strategisch Beraad, een commissie met 22 leden, ingesteld door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Dit Beraad komt later deze maand met de nieuwe partijkoers.

Peetoom hield voordracht van Verhagen tegen

Peetoom gaat er steeds vanuit dat het CDA eerst moet bepalen waar de partij voor staat. Pas dan kan er een nieuwe leider worden gekozen. “Je kunt niemand aanwijzen zolang je niet weet wat de boodschap is”, zei ze eerder in NRC. Daarom heeft zij de voordracht van Verhagen tegengehouden, ook al wilde hij wel.

    • Huib Modderkolk en Freek Staps