Jack de Vries: 'ik ben optie om CDA te leiden'

Den Haag. - Jack de Vries werpt zich op als kandidaat om de nieuwe leider van het CDA te worden. „Ik zou een optie kunnen zijn”, zegt hij vandaag in deze krant.

Hiermee is De Vries, oud-staatssecretaris en voormalig campagneleider, de eerste CDA’er die inspeelt op de opnieuw actuele leiderschapsdiscussie binnen de regeringspartij. Het CDA zit al sinds het aftreden van Jan Peter Balkenende, twintig maanden geleden, zonder politiek leider.

Nu vicepremier Maxime Verhagen heeft laten weten niet beschikbaar te zijn voor deze functie zijn er maar weinig logische kandidaten over. Minister van Financiën Jan Kees de Jager is populair binnen zijn partij, maar het is onduidelijk wat hij zou willen met het CDA en heeft bij herhaling benadrukt geen interesse te hebben. Ook De Vries vindt De Jager een potentiële kandidaat, „maar hij is niet beschikbaar”.

De Vries (43) was het afgelopen decennium een van de gangmakers binnen de partij. Hij was voorlichter, politiek assistent van de premier en hij leidde verkiezingscampagnes. In 2007 werd De Vries staatssecretaris van Defensie. In 2010 trad hij af wegens een verhouding met een toenmalige ondergeschikte, een adjudant. Op het moment is hij lobbyist bij het bedrijf Hill & Knowlton. „Maar ik sluit niet uit weer wat in de politiek te gaan doen.”

De Vries maakt ook deel uit van het zogeheten Strategisch Beraad, een commissie met 22 leden, ingesteld door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Dit Beraad komt later deze maand met de nieuwe partijkoers.

Peetoom gaat er steeds vanuit dat het CDA eerst moet bepalen waar de partij voor staat. Pas dan kan er een nieuwe leider worden gekozen. „Je kunt niemand aanwijzen zolang je niet weet wat de boodschap is”, zei ze eerder in deze krant. Daarom heeft zij de voordracht van Verhagen tegengehouden, ook al wilde hij wel.

Bij het CDA is de lijsttrekker bij de verkiezingen ook de politiek leider van de partij. Wie die lijst aanvoert wordt bepaald door het partijbestuur. Binnen de partij gaan stemmen op een lijsttrekkersverkiezing te organiseren.

Reacties besluit Verhagen:pagina 8

Niet gepubliceerde aanvulling van de redactie: Jack de Vries noemt lijsttrekkersverkiezingen voor het CDA “een optie”. Dat hijzelf genoemd wordt, vindt hij “sympathiek” maar nog “voorbarig”.

    • Huib Modderkolk
    • Freek Staps