Iran plant nieuwe marine-oefeningen

Iran heeft voor februari wederom marine-oefeningen in de strategische Straat van Hormuz en de Perzische Golf gepland. Dit heeft het Iraanse persbureau Fars gemeld.

De oefening heeft de naam de Grote Profeet meegekregen. De voor februari geplande oefening wordt jaarlijks gehouden, maar zal dit keer ‘anders’ zijn dan voorgaande jaren, liet admiraal Ali Fadavi, de marine-commandant van de machtige Iraanse Revolutionaire Gardes weten. Hij gaf geen toelichting.

Dinsdag rondde de marine een tiendaagse oefening in de Straat van Hormuz af. Het betrof Irans meest recente machtsvertoon naar aanleiding van het conflict met het Westen over zijn omstreden nucleaire programma. Iran dreigt de belangrijke olieroute te blokkeren als de EU kiest voor een olie-embargo tegen Iran.

Iran verrijkt al tijden uranium en zegt dit te doen voor vreedzame doeleinden, namelijk het opwekken van energie. De Verenigde Staten en Europa menen echter dat Iran nucleaire wapens probeert te produceren en verscherpen de sancties tegen het land.

Gisteren liet Iran weten weer te willen praten over zijn nucleaire programma. De beste plaats voor een herstart van de onderhandelingen zou Turkije zijn.

    • Marije Willems