Het lijden wint van de leer

Welke schrijvers zijn beroemd om het verkeerde boek? vroegen wij onze lezers. Het leverde veel suggesties op – en drie winnaars die werk van Will Eisner, Simone de Beauvoir en Ivan Gontsjarov uit de schaduw halen. Plus een bloemlezing uit de overige inzendingen.

Terecht werd filosofe Simone de Beauvoir beroemd wegens De tweede sekse. En toch, lees eerst Een zachte dood, het verslag van de laatste weken van haar moeder. Niet alleen om de bescheiden omvang, de leesbare tekst en de (bedrieglijke) eenvoud van het onderwerp.

De tweede sekse zorgde in eerste instantie slechts voor ophef in Frankrijk, waardering kwam er pas na het succes in de VS. Het project van Beauvoir is het ontkrachten van de mythe van de ongelijkheid van mannen en vrouwen en die van het moederschap als bestemming. Vrouwen kunnen kiezen: zich bevrijden uit de positie van de Ander. Huiselijk gezegd: liever je eigen karige boterham verdienen als werkster, dan een bestaan in de luwte als echtgenote.

Een zachte dood leest als een roman, een aangrijpend drama. Moeder ligt op sterven, maar wil zij het ook weten? Oordelen is hier hoe dan ook misplaatst. In het begin stelt de dochter nog nuchter vast, dat de moeder toch op een leeftijd is om dood te gaan. Van die houding van buitenstaander blijft niets over, als zij al snel meegesleurd wordt in een proces van misleiden.

De leer van de filosofe legt het af tegen dit lijden, dat de menselijke waardigheid aantast. Beauvoir was eerder in opstand gekomen tegen een bestaan als dat van haar moeder. Dat inzicht inspireerde De tweede sekse. Lees dit boek, herlees de Inleiding of lees tenminste de Inleiding, maar lees eerst en vooral Een zachte dood.

Wie? Simone de BeauvoirBeroemd om: Le deuxième sexe (1949)maar lees eerst: Une mort très douce (1964)