Gewichtsloosheid, hoog-water en burn-outplaag

Hoogwater zorgt op televisie toch ook voor een soort gezelligheid, met Deltacommissaris Wim Kuijken als alom aanwezig ceremoniemeester. We zagen de balgstuw bij Ramspol gesloten en geopend worden, alsmede de ontwikkelingen rond de Tolberter Pettenpolder.

Zowel NOS Journaal als EenVandaag (TROS) trof in het Groningse een puber aan, die het erg spannend vond dat er eindelijk eens iets gebeurde, en dat nog wel in aanwezigheid van de camera.

Voor nog meer saamhorigheid zorgde André Kuipers live vanuit de ruimte (NOS). Of het een novum was dat Rik van de Westelaken een kruisgesprek voerde met de vrijelijk rondzwevende astronaut in het ruimtestation ISS, daar lopen de meningen over uiteen. Op Twitter herinnerde Ad van Liempt, het geheugen van de publieke omroep, zich een eerder tv-gesprek op afstand van Jaap van Meekren en minister Gijs van Aardenne met Wubbo Ockels in 1985. In de archieven kan ik daar echter geen bewijzen van vinden.

Hoe dan ook is het een curieuze belevenis, een interview met een gewichtsloze autoriteit. Kuipers (die elke anderhalf uur rond de aarde wentelt) geniet van zestien zonsop- en zonsondergangen per dag. En doordat binnen ook de plafonds gebruikt kunnen worden, moet je wel steeds nadenken waar je iets neergelegd hebt.

Ik moest ook denken aan wat Joos Ockels vorige maand in Andere tijden (NTR/VPRO) over haar man vertelde. Wubbo was verslaafd geraakt aan het zweven en kon na thuiskomst niet meer goed in een kleverig bed slapen. Regelmatig vond ze hem ’s nachts in een zwembad terug. Kennelijk ontwen je zwaartekracht snel.

Misschien ook een therapeutisch ideetje voor lijders aan burn-out. In de rubriek 3Doc (VPRO) onthulde regisseur Britta Hosman dat in Nederland 13 procent van de beroepsbevolking, zo’n 900.000 mensen, er last van heeft, al kan niemand precies zeggen wat het is.

Dat zou een van de redenen kunnen zijn dat er inmiddels 35.000 coaches rondlopen. In een Limburgs kasteeltje kost een intensieve behandeling 40.000 euro.

De titel De burn-out industrie deed een badinerende behandeling van sessies met flip-overs en moodboards verwachten, maar Hosman zegt in de VPRO Gids tijdens de opnamen steeds meer te zijn overtuigd van de ernst van een reëel probleem.

Dus zien we vooral de slachtoffers: een projectleider in de bouw, een kledinginkoopster en een keukenbouwer, allen energieke dertigers, die door tachtigurige werkweken en het onvermogen nee te zeggen, in wrakken veranderden.

Het zou iets met de hersenen te maken kunnen hebben, maar ook met ervaringen in de jeugd. Dat weet niemand precies, maar er moest zeker mee gepraat worden.

    • Hans Beerekamp