Gevaar dijkdoorbraak Tolbert echt geweken, evacués nog niet naar huis

Het gevaar van een dijkdoorbraak bij de Tolberter Pettenpolder lijkt helemaal voorbij. De noodverordening die de gemeenten Marum, Leek en Grootegast vanwege een mogelijke dijkdoorbraak hadden afgekondigd is ingetrokken, meldt de gemeente Leek vandaag.

Vanwege de noodverordening mochten mensen die er niets te zoeken hadden het bedreigde gebied in de drie gemeenten niet betreden. De dreiging is volgens de gemeente ‘opgeheven dan wel aanzienlijk afgenomen’ en daarom is het verbod niet meer nodig, meldt persbureau Novum.

Gisterochtend werden mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert geëvacueerd vanwege de dreigende dijkdoorbraak. In de loop van de dag leek het gevaar al geweken. Volgens burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel was er donderdagmiddag nog kans op een dijkdoorbraak, maar was die kans niet heel groot.

Evacués
De ongeveer achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post die vanochtend zijn geëvacueerd, kunnen vannacht nog niet thuis slapen. Dat heeft burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel gezegd op een persconferentie.

In het evacuatiegebied zitten nog ongeveer veertig mensen. Rehwinkel adviseert hun dringend toch weg te gaan. Wie blijft, doet dat op eigen risico, aldus de burgemeester. Voor geëvacueerde inwoners die niet bij vrienden of familie terechtkunnen, is opvang geregeld in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer en sportcentrum Zernike in Groningen.

Vanochtend moesten de bewoners hun huis verlaten, omdat een kritieke situatie was ontstaan bij de dijk aan het Eemskanaal. Als de dijk het zou begeven, zou een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kunnen komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot anderhalve meter.

Vrijdagmiddagmiddag bleek dat de kans dat de dijk het begeeft klein is. Een woordvoerder van de brandweer sprak echter nog altijd van een kritieke situatie.

    • Dirk-Jan Zom