Groningse dorpen grotendeels ontruimd - situatie Friesland zorgelijk

De verzadigde dijk van het Eemskanaal bij Woltersum lekt sinds gisternacht kwelwater en tientallen inwoners en hulpverleners hebben vannacht zandzakken geplaatst tegen de dijk om het doorsijpelende water te keren. Screenshot RTV Noord De verzadigde dijk van het Eemskanaal bij Woltersum lekt sinds gisternacht kwelwater en tientallen inwoners en hulpverleners hebben vannacht zandzakken geplaatst tegen de dijk om het doorsijpelende water te keren. Screenshot RTV Noord

Het Groningse dorp Woltersum is vanochtend grotendeels ontruimd nadat een kritieke situatie ontstond bij de dijk aan het Eemskanaal. Ook het merendeel van de inwoners van de dorpen Witte Wierum, Ten Boer en Ten Post heeft hun huizen verlaten. Het gaat in totaal om zo’n achthonderd mensen.

Ter hoogte van Woltersum sijpelde vanochtend water door de dijk. De dijk is inmiddels gestabiliseerd, meldt RTV Noord.

Defensie zet een F-16 in om het gebied van bovenaf in de gaten te kunnen houden. Daarbij gebruiken ze ook warmtebeeldcamera’s, meldt persbureau Novum.

‘Geen acuut gevaar, maar dreiging blijft’

Een woordvoerder van de brandweer zegt dat de evacuatie rustig en zonder paniek verloopt. De situatie bij de dijk is volgens hem onveranderd.

“Er is geen acuut gevaar, maar de dreiging blijft.”

Geprobeerd wordt dieren gelijktijdig met de mensen te evacueren.

“Maar als dat niet lukt hebben de bewoners prioriteit.”

Vraag om stalruimte voor geëvacueerd vee

In het te evacueren gebied staan naar schatting meer dan tweeduizend melkkoeien en enkele honderden schapen. LTO Noord roept veehouders in Groningen en omliggende provincies op zich bij de organisatie te melden als ze stalruimte over hebben waar geëvacueerd vee tijdelijk kan worden ondergebracht.

De Groningse brandweer vreesde dat de dijk het zou kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kan komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. Volgens de brandweer is de kans daarop erg klein, maar kunnen de gevolgen erg groot zijn.

Bij de evacuatie zijn ongeveer honderd militairen ingezet. Ze begeleiden bewoners en versterken de dijk met zandzakken. Inwoners wordt verzocht naar familie of vrienden te gaan. Ook wordt opvang geregeld in twee sporthallen in Ten Boer en Groningen.

‘Ingrijpend besluit, maar noodzakelijk’

De voorzitter van het zogenoemde Regionaal Beleidsteam Yvonne van Mastrigt zei vanochtend genoodzaakt te zijn tot evacuatie over te gaan.

“Ik realiseer me dat dit een ingrijpend besluit is met verregaande gevolgen. Echter, in het belang van de veiligheid van mens en dier moet ik dit besluit nemen.”


Grotere kaart weergeven

Watersituatie Friesland tot zondag zorgelijk

De situatie rond het hoogwater (actuele waterstanden) in de provincie Friesland blijft in ieder geval tot zondag kritiek. Omdat de waterstand in de Waddenzee eveneens hoog is, kan het overtollige water daar niet in worden gepompt, meldt Wetterskip Fryslân vanochtend. Naar verwachting stijgt het water vandaag niet verder.

De situatie bij het ondergelopen eiland De Burd is inmiddels stabiel. Bij het eiland brak donderdagmiddag een dijk door. Er zijn pompen ingezet om het grootste deel van het water terug te pompen.

Op verschillende andere ‘kritieke’ plaatsen zijn maatregelen genomen. Zandzakken en de inzet van pompinstallaties houden het water voorlopig tegen. Zo is donderdagnacht een noodpomp neergezet bij een boerderij in Ouddeel. Ook zijn verschillende wegen afgezet vanwege het hoge water.

Het waterschap stuurt vandaag tachtig inspecteurs op pad om kades en dijken in de gaten te houden. Waar nodig wordt direct ingegrepen met zandzakken en kranen.

Gisteren raasde tweede storm over het land

Nederland heeft gisteren voor de tweede keer in een paar dagen tijd opnieuw te maken gekregen met een storm. Woensdagnacht wakkerde de wind aan de kust aan tot windkracht negen en kwam het op sommige plekken tot zeer zware windstoten. Ook regende, onweerde en hagelde het op veel plaatsen.

Op een aantal plaatsen viel volgens het KNMI twintig tot 25 millimeter regen. Het noordoosten van het land heeft de eerste vijf dagen van het jaar al ongeveer zestig tot tachtig millimeter neerslag te verwerken gekregen. Rijkswaterstaat heeft vanochtend vroeg de waarschuwingen voor hoogwater ingetrokken.

Op de Waddeneilanden lijkt het het hardst te hebben gewaaid. Op Terschelling werd een windstoot van 120 kilometer per uur gemeten. Op Lauwersoog kwam het tot 119 kilometer per uur, op Ameland 117.

KNMI waarschuwde sinds gisterochtend voor extreem weer

Het KNMI waarschuwde sinds donderdagochtend en -middag voor extreem weer in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Daar werden windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht en aan zee tot 120 kilometer per uur. Eerder donderdagochtend werd ook gewaarschuwd voor extreem weer in Zeeland en Zuid-Holland. Daar gold later op de dag code geel, net als in andere delen van het land.

De neerslag en harde wind zorgden op veel plekken in Nederland voor problemen en overlast. Op het eiland De Burd bij het Friese Grou brak gisteravond een dijk door. De situatie was er niet levensbedreigend, mensen dreigden alleen natte voeten te krijgen, vertelde een zegsvrouw van de gemeente. Over een lengte van tweehonderd meter zou water het eiland over lopen.

    • Marije Willems