Echtgenoot Timosjenko vraagt asiel aan in Tsjechië

De man van de Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko heeft politiek asiel aangevraagd in Tsjechië. Dat melden bronnen binnen de Tsjechische overheid aan persbureau Reuters.

Oleksander Timosjenko heeft het asiel eind vorige maand aangevraagd en er is nog geen beslissing genomen, aldus Reuters. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg heeft de aanvraag bevestigd en heeft laten weten dat Timosjenko waarschijnlijk politiek asiel zal krijgen.

Julia Timosjenko is tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik bij het sluiten van een gascontract met Rusland. De Verenigde Staten en de EU hebben steeds scherpe kritiek geleverd op het “politiek gemotiveerde” proces tegen Timosjenko. Vanuit Washington en Brussel wordt aangedrongen op haar onmiddellijke vrijlating.

Timosjenko verblijft in een afgelegen gevangenenkamp in Charkiv.

    • Lex Boon