Ebay wacht te lang met het afsplitsen van PayPal

Het voordeel van Yahoo is waarschijnlijk het nadeel van de aandeelhouders van eBay. Het internetconcern heeft Scott Thompson, het hoofd van eBay’s PayPal-divisie, als nieuwe topman weten te strikken. Dat is goed voor Yahoo, maar minder goed voor de eigenaren van eBay. De betaaldivisie van het veilingbedrijf is een juweel dat als zelfstandige onderneming sneller zou kunnen groeien. Het vertrek van Thompson duidt erop dat zo'n opsplitsing er voorlopig niet in zit.

PayPal is heel snel gegroeid en nam in het meest recente kwartaal bijna 40 procent van de omzet van eBay voor zijn rekening. Maar met meer dan 100 miljoen reguliere gebruikers zal de verdere expansie moeten komen van betalingen die geen verband houden met eBay, of zelfs maar met het internet. PayPal biedt nu bijvoorbeeld al steeds meer diensten aan die mensen in de gelegenheid stellen hun telefoonnummers of betaalpasjes te gebruiken in terminals in echte winkels. Detailhandelaren zouden zich daar zeker ontvankelijker voor betonen als PayPal geen enkele connectie met eBay zou hebben, dat immers een potentiële rivaal voor hen is.

Beleggers hebben ook een concretere reden om aan te dringen op een afsplitsing. Volgens schattingen van analisten zal PayPal dit jaar een winst van zo’n 2,2 miljard dollar (1,7 miljard euro) genereren. De bedrijfswaarde van betaalgigant Visa is net iets hoger dan tien maal de geschatte winst over 2012. PayPal verdient waarschijnlijk een premie op grond van zijn veel snellere groei. Op een meervoud van twaalf maal de winst zou de divisie zo’n 26 miljard dollar waard moeten zijn.

De rest van eBay moet dit jaar een winst van ongeveer 4 miljard dollar kunnen genereren, en volgens UBS komt dit neer op een bedrijfswaarde van 22,5 miljard dollar. Voeg daar het netto kastotaal van eBay van zo’n 1,5 miljard dollar aan toe, en de aandeelhouderswaarde van het hele concern zou ongeveer 50 miljard dollar moeten bedragen.

Met een huidige marktwaarde van 39 miljard dollar wordt eBay dus verhandeld tegen een korting van ruim 20 procent ten opzichte van de opgetelde waarde van zijn onderdelen.

Thompson was misschien gebleven als het bedrijf serieus een waardevermeerderende afsplitsing van PayPal zou hebben overwogen. Hij zou de kans hebben gehad zijn eigen onderneming te leiden en veel geld te verdienen, zonder het risico van de onzekerheid en het pijnlijke drama rondom Yahoo.

Beleggers hebben de beurskoers van eBay in de ochtendhandel van woensdag met bijna 4 procent laten dalen. Misschien zijn ze bezorgd dat eBay een getalenteerde manager verliest. Maar een minstens net zo voor de hand liggende verklaring is dat ze teleurgesteld zijn dat het bedrijf, dat er in het verleden op heeft gezinspeeld dat een afsplitsing zinvol zou kunnen zijn, daar helemaal geen haast mee heeft.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran