‘Drieduizend doden bij etnisch geweld Zuid-Soedan’

Ontheemde inwoners van Pibor zitten onder een boom. Foto Reuters / Isaac Billy

Door het geweld tussen verschillende stammen in Zuid-Soedan zijn vorige week meer dan drieduizend mensen om het leven gekomen. Dat stelt Joshua Konyi, de regeringsvertegenwoordiger in het district waar het etnisch geweld plaatsvond, tegenover persbureau AFP.

In de laatste week van het jaar trokken zesduizend jonge leden van de Nuerstam in Zuid-Soedan het stadje Pibor in, dat voornamelijk wordt bewoond door leden van de rivaliserende Murle-stam. Daarbij werden werden volgens Konyi 2.182 vrouwen en kinderen en 959 mannen gedood. De cijfers zijn nog niet bevestigd door andere bronnen. De Verenigde Naties spraken eerder van ‘mogelijk honderden doden’.

Door het geweld in Pibor zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. De Verenigde Naties maken zich zorgen over de situatie, meldde Lise Grande, de coördinator van de VN in Zuid-Soedan, eerder deze week.

“We maken ons zorgen over de situatie van de vluchtelingen. Ze zitten zonder water, onderdak en eten. Ze schuilen in de bossen. Ik denk dat het om de 20.000 en 50.000 mensen gaat, maar dat is slechts een schatting.”

Bij de gewelddadige concurrentiestrijd in Zuid-Soedan, dat op 9 juli vorig jaar onafhankelijk werd van Noord-Soedan, zijn de afgelopen maanden al duizenden doden gevallen. De strijd gaat om de vruchtbare grond en het vee in het land. In Pibor zijn volgens Konyi tienduizenden dieren gestolen door de Nuerstam.

    • Lex Boon