Doodstraf geëist tegen oud-dictator Mubarak

Kennelijk is de huidige legerleiding bereid Mubarak op te offeren.

De aanklagers in het proces tegen Hosni Mubarak (83) hebben gisteren de doodstraf geëist tegen de voormalig president van Egypte. De doodstraf zou volgens hen moeten plaatsvinden door ophanging.

Ook eisten de aanklagers de doodstraf tegen enkele andere verdachten, onder wie twee zoons van Mubarak (Gamal en Alaa) en zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken.

Hoofdaanklager Mustafa Suleiman zei gisteren dat hij de ex-dictator „politiek en strafrechtelijk” verantwoordelijk houdt voor de moorden op ruim 800 demonstranten gedurende de 18-daagse opstand vorig jaar die het regime van Mubarak omver wierp.

De eis voor doodstraf is meer dan de meeste mensen hadden gedacht. Nog altijd zijn immers veel generaals van Mubarak aan de macht. Kennelijk is de huidige legerleiding toch bereid hem op te offeren.

Aanklager Suleiman stelde gisteren in de rechtbank dat Mubarak tijdens de volksopstand begin vorig jaar niets deed om het moorden van zijn veiligheidsdiensten te stoppen, ondanks dat hij hiervan wist door gesprekken met vertrouwelingen, berichten van regionale televisiezenders en rapporten van zijn veiligheidsdiensten.

Ook zei de aanklager dat de veiligheidschef van Mubarak, Habin el-Adly, op basis van orders van Mubarak de veiligheidsdiensten toestond met scherp te schieten. Ook tegen el-Adly eiste Suleiman de doodstraf.

Zes politiecommandanten hoorden gisteren eveneens de doodstraf tegen zich eisen voor hun rol in het neerslaan van de opstand. Tegen de twee zonen van Mubarak werd de doodstraf geëist vanwege beschuldigen van corruptie.

Op 11 februari vorig jaar gaf Mubarak zijn presidentschap op. Het leger nam de leiding in het land op dat moment over. (BBC, AP)